PSRM

02 iunie 2016

Socialiştii îl acuză pe Şalaru de vînzarea tehnicii militare moldoveneşti peste hotare şi anunţă despre înregistrarea unei moţiuni simple împotriva ministrului

Trei instalații militare antiaeriene au fost vîndute de Ministerul Apărării al Moldovei contra sumei de 660 mii de dolari. Informaţia în cauză a fost făcută publică astăzi de către deputaţii din partea Partidului Socialiştilor, Grigore Novac şi Ghenadie Mitriuc, care au prezentat şi dovezi video a modului în care tehnica militară a fost scoasă de pe teritoriile a trei baze militare moldoveneşti.

Deputaţii au menţionat şi au demonstrat că aceste acţiuni au avut loc în toiul nopţii. Începînd cu mijlocul lunii aprilie, tehnica a fost evacuată din unitatea militară din Dănceni, în noaptea de 28 spre 29 aprilie – din unitatea militară din Durleşti, iar la începutul lunii mai – din unitatea dislocată în satul Băcioi. Sistemele au fost transportate la Aeroportul Internaţional de la Mărculeşti şi vîndute. Potrivit lui Novac, pentru cele trei  instalaţii antiaeriene a fost primită suma de 660 mii de dolari, costul real al fiecăreia fiind mult mai mare. Socialiştii bat alarma: fără instalaţii antiaeriene spaţiul aerian al Republicii Moldova rămîne neprotejat. Plus la toate, prin aceste acţiuni ţara noastră riscă să fie implicată într-un scandal internaţional.

20160602-009“Fiecare din instalaţiile de acest gen îşi are propriul număr de serie. Ferească Domnul ca vre-una din instalaţiile vîndute să apară într-o ţară aflată în conflict. Ne vom alege cu un scandal internaţional”, a spus Novac, menţionînd că, anterior, Ministerul Apărării sub conducerea lui Vitalie Marinuţa deja a vîndut armament Armeniei, fapt ce a generat agravarea relaţiilor ţării noastre cu Azerbaidjanul.

Novac susţine că după instalaţii va urma comercializarea rachetelor. Fiecare dintre acestea poate fi vîndută cu 3500 de dolari, iar în caz de modernizare – cu mai mult de 120 de mii dolari/bucata. Moldova dispune de mai mult de 100 de rachete.

TPA_2821În opinia socialiştilor, Şalaru nu are de gînd să se oprească aici. Zilele trecute, deputaţii PSRM au aflat că pe poligonul de la Bulboaca a început demontarea autospecialelor de localizare radiogoniometrică, folosite pentru perceperea şi blocarea semnalului. Blocurile acestor maşini conţin metale preţioase, precum aurul, argintul, platina şi paladiul. Moldova dispune de 5 maşini de acest gen. Aflînd despre acest lucru, deputaţii Partidului Socialiştilor s-au deplasat la poligon, dar nu li s-a permis accesul la faţa locului. “Ni s-a spus că dacă nu plecăm de acolo, vom fi arestaţi”, a declarat Novac.

TPA_2889La rîndul său, deputatul din partea Partidului Socialiştilor şi vice-preşedintele Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, Ghenadie Mitriuc, a menţionat că principalul scop al liberalilor, care de cîţiva ani la rînd se află în fruntea Ministerului Apărării al Moldovei, este distrugerea armatei naţionale.

„Sub conducerea liberalului Anatol Şalaru au loc acţiuni inexplicabile. El îi dă afară pe adevăraţii profesionişti din Minister doar pentru ca aceştia să nu-l împiedice să-şi desfăşoare afacerile sale murdare. Distrugerea armatei va duce la dispariţia statului. Trebuie să punem capăt acestor acţiuni”, a spus el.

În legătură cu cele expuse, Novac a indicat că la şedinţa de astăzi socialiştii vor înainta o moţiune simplă împotriva ministrului Apărării şi vor prezenta probe Procuraturii Generale, cerînd urmările penală pentru Şalaru.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă