PSRM

09 decembrie 2014

Socialiştii cer organizarea alegerilor repetate

Astăzi, membrii şi susţinătorii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova au organizat o acţiune de protest în faţa sediului Curţii Constituţionale. Manifestanţii au cerut organizarea unor alegeri parlamentare repetate din cauza încălcărilor grave, care au fost comise în cadrul scrutinului din 30 noiembrie.
„Am venit, astăzi, aici, pentru că cetăţenilor Republicii Moldova le-a fost răpită alegerea. Oamenii au votat masiv pentru un alt vector de dezvoltare – pentru apropiere de Rusia şi integrare în Uniunea Vamală. Astăzi, guvernarea încearcă să facă tot posibilul pentru a alcătui pur matematic majoritatea, continuînd ceea ce au făcut pînă acum, cu toate că voinţa poporului a fost alta. Ei au făcut totul pentru ca 700 de mii de cetăţeni ai RM în Rusia să nu poată vota, pentru ca pensionarii să nu poată vota în baza paşapoartelor de tip sovietic. Am fost cu toţii martorii multiplelor devieri: începînd cu „caruselurile” şi terminînd cu registrul electronic, pentru care s-au cheltuit zeci de milioane de lei şi care s-a dovedit a fi nefuncţional. Cerem organizarea unor alegeri repetate!”, a declarat deputatul Parlamentului RM, membru PSRM, Ion Ceban.
„Aceste alegeri au fost ilegale, este nevoie de un scrutin repetat. Aici există mai multe motive. Unii participanţi ai campaniei electorale sunt proprietari de surse mediatice, campania lor electorală a fost mediatizată masiv la TV, radio, în presa scrisă şi cea electronică. În acelaşi timp, mai multe partide şi candidaţi independenţi nu au avut acces la mijloace de informare în masă. Cunoaştem prea bine cum autobuzele duceau cetăţenii de la o secţie de votare la alta, cum în listele alegătorilor au fost incluse „suflete moarte”. Au fost comise şi alte încălcări grave, care nu au scăpat chiar şi observatorilor internaţionali. Cu doar 3 zile înainte de alegeri, din cursa electorală a fost exclus absolut ilegal unul dintre concurenţii electorali, aceasta fiind o încălcare gravă a legislaţiei. Folosind resursa administrativă şi sume incredibile de bani, această guvernare a impus oamenii să-i voteze. Erau alcătuite liste ale medicilor, poliţiştilor, militarilor, care erau obligaţi să voteze pentru partidele pro-europene. Astăzi, am venit aici pentru a declara că aceste alegeri au fost ilegale. Dorim alegeri repetate!”, a declarat secretarul executiv al Partidul Socialiştilor, Vlad Batrîncea.
Participanţii la acţiune au scandat: „Cerem alegeri repetate!”, „Nu – falsificărilor!”, „Ruşine!”.
Vă amintim că, ieri, Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a depus la Curtea Constituţională o contestaţie pe marginea rezultatelor alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, curent. În opinia membrilor şi adepţilor PSRM, alegerile parlamentare ordinare în RM au avut loc cu grave încălcări atît ale legislaţiei naţionale, cît şi ale celei internaţionale, fapt pentru care nu pot fi recunoscute drept democratice şi libere.
Anterior, Partidul Socialiştilor a cerut demisia membrilor Comisiei Electorale Centrale şi a conducerii Ministerului Afacerilor Externe şi al Integrării Europene, care s-au arătat incompetenţi în prevenirea încălcărilor, comise în cadrul scrutinului, şi nu au putut garanta tuturor cetăţenilor RM dreptul lor constituţional la liberă exprimare.

Video

Foto

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă