PSRM

12 iulie 2016

Socialiștii cer formarea unei comisii parlamentare de anchetă a furtului miliardului cu participarea expertilor străini

Dezvăluirile din ultimul timp referitor la furtul miliardului arată că mai multe instituții ale statului au fost copărtașe la acel furt sau au cunoscut despre el însă au tăcut. Acest fapt ne face să ne convingem că instituțiile responsabile sunt dezinteresate în identificarea tuturor celor implicați în jaful secolului. Se confirmă constatarea că Republica Moldova e un stat capturat, unde instituțiile sunt supuse nu intereselor publice generale, ci unor clanuri de la putere.

Iată de ce salutăm orice investigație din afara țării a furtului miliardului. Suntem siguri că aceste investigații din afara țării vor scoate la iveală multe lucruri curioase și relevante despre autorii furtului de miliarde.

Totodată suntem împotriva oricărei sugestii din afară ca recuperarea miliardului furat din sistemul bancar să fie făcută din contul cetățenilor. A pune recuperarea miliardului pe seama cetățenilor înseamnă a-i jefui în mod repetat. Iată de ce sperăm că instituțiile internaţionale se vor opune unor asemenea inițiative din partea guvernării pe care au susținut-o toți acești ani. E timpul ca susținerea occidentalilor să fie în favoarea cetățenilor, nu a oligarhilor și a hoților de la guvernare.

Pornind de la toate aceste realități, noi, fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, solicităm crearea unei comisii speciale parlamentare de anchetă a furtului miliardului. Această comisie trebuie să aibă acces la documentele care vizează acest caz, să audieze șefii instituțiilor abilitate, să informeze corect și obiectiv opinia public privind făptașii care au comis jaful secolului.

Sperăm că această inițiativă a Partidului Socialiștilor va fi sprijinită în Parlament de fracțiunile interesate de dezvăluirea circumstanțelor furtului miliardului. Sperăm că inițiativa în cauză va fi susținută și de reprezentanții corpului diplomatic, precum și de toate instituțiile străine interesate să identifice schemele și persoanele implicate în acest furt de proporții, mai ales că au fost deturnate și fonduri occidentale destinate dezvoltării țării.

UE și SUA au susținut ani de zile această guvernare coruptă și hoață, acum UE și SUA au posibilitatea să acorde suport pentru identificarea și pedepsirea prin metodele lor a celor implicați direct sau indirect în furtul miliardului.

La rîndul nostru, noi, Partidul Socialiștilor, vă asigurăm că niciunul dintre făptași nu va reuși să evite pedeapsa, nimeni nu va fugi de răspunderea penală. Pentru aceasta este necesar ca clasa politica care conduce acum tara sa fie demisa si puterea în țară sa fie schimbata. Acest lucru este posibila doar prin alegeri parlamentare anticipate, iar alegerile prezidentiale, care trebuie sa fie cistigate de opozitie, reprezinta prima etapa in eliberarea statului din captivitate.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă