PSRM

27 septembrie 2017

Socialiștii au solicitat rezilierea contractului cu compania fantomă, afiliată fratelui lui Dorin Chirtoacă

Consilierii municipali ai fracțiunii Partidului Socialiștilor(PSRM) au cerut  viceprimarului Nistor Grozavu să verifice, să pregătească un raport privind starea stațiilor din orașul Chișinău, și să rezilieze contractul cu compania fantomă, afiliată fratelui primarului general, Lucian Chirtoacă.

Consilierul municipal socialist, Victor Poleacov, a declarat, miercuri, la o conferință de presă, că în 2007 primarul a semnat un contract de parteneriat public-privat cu Epa Media, care s-a angajat timp de 10 ani, din cont propriu să construiască și să mențină în stare bună 300 de stații, în schimbul plasării publicității.

poleakovEl a menționat: „Contractul prevede că, dacă una dintre părți refuză să-l prelungească, este necesar de informat cu 12 luni înainte de expirarea acestuia. Primarul, știind că stațiile nu se gestionează în condiții adecvate, nu a informat compania despre faptul că contractul nu va fi prelungit și, prin urmare, acesta automat se prelungește pentru încă cinci ani. Compania nu și-a îndeplinit obligațiile și nu a  reparat stațiile. Acum, din cauza neglijenței primarului, încă cinci ani cetățenii vor trebui să aștepte transportul în stații deteriorate. ”

Potrivit consilierului, la moment nici primăria, nici Consiliul municipal nu poate schimba în mod semnificativ situația.

„Din punct de vedere juridic, în cazul în care Chirtoacă nu a făcut acest lucru, Grozavu poate să facă un raport cu privire la starea stațiilor, suma necesară pentru asoluționarea problemei, apoi să prezinte companiei acest raport și să spună că nu-și îndeplinește contractul. După care să solicite rezilierea contractului pe cale amiabilă și la inițiativa ambelor părți. Dacă nu vor să rezilieze contractul pe ambele părți, atunci va fi necesar să se adreseze curții de la Viena „, a spus Poleacov.

El a declarat jurnaliștilor că există informația precum că datoriile Epa Media au fost răscumpărate de o companie legată de fratele primarului, Lucian Chirtoacă. El nu exclude că din acest motiv Epa Media nu va dori să rezilieze contractul.

Socialistul consideră că, în cazul privind stațiile din capitală, sunt evidente interesele egoiste ale primarului și ale fratelui său.

vitneanschiiConsilierul socialist, Iurie Vitneanschii a declarat că șefa Direcției evidență contabilă și analiză economică a primăriei, Eugenia Ciumac, precum și primarul, știau despre problemă, dar nu au vorbit niciodată despre acest lucru la ședințe.

„În cazul rezilierii contractului la inițiativa primăriei, autoritățile locale vor trebui să plătească Epa Media aproximativ 60 de milioane de lei – cu acești bani ar putea fi instalate 310 locuri de joacă pentru copii”, a menționat Vitneanschii.

El a comunicat că există o altă opțiune pentru rezilierea contractului, dar pentru aceasta este necesar de găsit o altă companie și, de asemenea, de vorbit cu Grozavu pentru a începe negocierea unei rezilieri reciproce a contractului.

În bugetul pentru anul 2017 au fost investite mai mult de 2 milioane de lei pentru reparația stațiilor, dar banii nu au fost utilizați, deoarece nu există posibilitatea de a interveni în situație și de a schimba starea stațiilor. Municipalitatea nu poate sprijini o afacere privată din punct de vedere financiar.

Potrivit consilierului socialist, Anton Leadschii, autoritățile locale au pus municipiul în situația în care ” sunt bani, dar nu pot fi cheltuiți”.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă