PSRM

17 februarie 2023

Socialiștii au solicitat detalii de la SIS privind pretinsul plan al Federației Ruse de destabilizare a situației din RM

Deputatul PSRM, Adrian Albu a adresat o interpelare SIS prin care solicită mai multe detalii legate de declarațiile Președintelui Republicii Moldova din 13 februarie 2023 privind pretinsul plan al Federației Ruse de răsturnare a ordinii constituționale și schimbării puterii de la Chișinău.

De asemenea, interpelarea vine și drept urmare a reacției dure din partea Prim-ministrului Muntenegrului, Dritan Abazovic, și a ministrului de externe al Serbiei, Ivica Dacic privind implicarea cetățenilor sârbi, respectiv muntenegreni în pretinsele provocări.

Astfel, deputatul se interesează cine a colectat datele (informația) privind pretinsul plan? A fost sau nu pornită cauză penală pe subiectul dat, urmare a prezentării probelor pertinente de către SIS? Cine a stat în spatele pretinselor destabilizări? Au fost sau nu identificați presupuși diversioniști din țări membre NATO, precum s-a făcut referire la Muntenegru, sau alte state? A fost intentată o cauză penală urmare a probelor acumulate în toamna anului 2022? La ce etapă se află dosarul dat, în cazul existenței acestuia?

De asemenea, Adrian Albu solicită să fie informat dacă declarațiile privind participarea în presupusele acțiuni de destabilizare a veteranilor, foștilor angajați ai forțelor de ordine și a exponenților partidelor politice din opoziție sunt bazate pe probe concludente, dacă au fost sau nu întocmite listele presupușilor diversioniști străini, pentru a fi transmise Poliției de Frontieră a Republicii Moldova în vederea stopării accesului acestora pe teritoriul statului.

Totodată deputatul se interesează dacă blocarea accesului sportivilor din Muntenegru și Serbia, care creează critici la nivel internațional, a fost făcută urmare a probelor acumulate de SIS privind presupușii diversioniști și altele.

Ținând cont de interesul sporit în societate pe subiectul dat și gravitatea problemei abordate, precum și reacția internațională la cele enunțate de Președintele Republicii Moldova, deputatul a solicitat prezentarea informației în termen ce nu va depăși 10 zile de la data recepționării.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă