PSRM

25 noiembrie 2015

Socialiştii au sesizat Curtea Constituţională în privinţa uzurpării puterii legislative de către Andrian Candu

Astăzi deputaţii Partidului Socialiştilor au depus o sesizare la Curtea Constituţională, prin care au solicitat judecătorilor să dea apreciere acţiunilor preşedintelui Parlamentului RM, Andrian Candu.

După cum a relatat, deputatul PSRM, Vladimir Ţurcan, în actuala componenţă a organului legislativ s-a creat o practică, în cadrul căreia preşedintele Parlamentului decide de sine stătător care iniţiativă să fie inclusă în agenda de lucru, şi care nu, care iniţiativă să fie examinată în regim de urgenţă, şi care mai poate aştepta.

„Au fost cazuri cînd iniţiativele legislative au fost pur şi simplu restituite autorilor fără a fi examinate în Parlament şi fără a fi supuse unor dezbateri în cadrul şedinţelor Biroului Permanent. Deseori, chiar propunerile deputaţilor de a examina un anumit proiect nu sînt puse la vot. Aceste acţiuni sau, mai bine-zis, această lipsă de acţiuni încalcă drepturile constituţionale ale deputaţilor şi ale întregului Parlament”, afirmă deputatul.

Socialiştii au cerut Curţii Constituţionale să aprecieze acţiunile lui Candu – dacă pot fi acestea calificate drept uzurpare a puterii legislative, şi dacă, în acest mod, îşi depăşeşte atribuţiile de serviciu, încălcare pasibilă de pedeapsă penală.

Vă amintim că socialiştii sînt indignaţi de faptul că Andrian Candu a refuzat să pună la vot mai multe proiecte de hotărîre, elaborate de deputaţii din Partidul Socialiştilor vizînd demiterea Procurorului General şi altor conducători ale unor instituţii publice.

În paralel, socialiștii intenţionează să inițieze demisia preşedintelui Parlamentului. 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă