PSRM

11 februarie 2015

Socialiştii au protestat împotriva majorării preţurilor şi a tarifelor

Astăzi, deputaţii şi peste 200 de membri şi simpatizanţi ai  Partidului Socialiştilor au organizat o acţiune de protest în faţa sediului Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, unde au loc şedinţele comisiilor parlamentare. Participanţii la miting au protestat împotriva creşterii preţurilor la produsele alimentare şi a majorării tarifelor pentru serviciile comunale.

„Pentru prima dată în ultimii 15 ani, populaţia Republicii Moldova s-a pomenit atît de aproape de marginea prăpastiei. Pentru prima data în ultimii 15 ani au reînceput reţinerile de salarii, pensii, indemnizaţii sociale. Tot pentru prima data, de la declararea independenţei Republicii Moldova, din sistemul bancar au fost sustrase 28 miliarde lei. Ţara noastră este în preajma unui dezastru economic şi social. Timp de 70 de zile, cei care pretind la statutul de „stăpîni” ai Moldovei, nu pot împărţi funcţiile şi fluxurile financiare. Ei nu pot ajunge la un final privind distribuirea funcţiilor de procuror, prim-ministru, ministru, în timp ce oamenii mor de foame. Am cerut şi vom continua să cerem, în cadrul şedinţelor comisiilor parlamentare, elucidarea urgentă a situaţiei cu preţurile la medicamente, cu pensiile, a situaţiei din sectorul agrar şi din cel bancar. Guvernarea se teme să răspundă la acestea şi la multe alte întrebări. În acest caz, pentru guvernanţii noştri există două variante: sau părăsesc de bună voie ţara noastră, sau vor sta la puşcărie pentru tot ce au comis. Noi nu dorim revoluţii. Dorim să vă convingem prin modalităţi democratice că trebuie să plecaţi. Şi dacă nu veţi pricepe acest lucru benevol, el, oricum, se va produce în rezultatul alegerilor anticipate”, a declarant preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon.

„Astăzi, pensionarii, mamele cu mulţi copii, invalizii şi alte categorii de cetăţeni ai ţării noastre sînt condamnaţi la un trai mizerabil. Oamenii nu au posibilitatea de a-şi cumpăra măcar cele mai necesare produse alimentare şi de a achita serviciile comunalele. Preţurile cresc zilnic. Costul unor medicamente a crescut cu 300-400%. Este nevoie de o majorare urgentă a pensiilor, salariilor, compensaţiilor. Este nevoie ca aceste plăţi să se facă fără reţineri. Stimaţi aşa-zişi deputaţi! Apucaţi-vă de lucru! În caz contrar nu ne va rămîne o altă soluţie, decît să cerem zilnic alegeri anticipate.”, a declarat deputatul socialist Ion Ceban.

„Am indicat în repetate rînduri că speculaţiile, pe care le comite, în prezent, guvernarea pe piaţa valutară, vor condiţiona o cădere extremală a leului şi creşterea preţurilor la produse, la majorarea tuturor tarifelor. Este anume ceea ce urmărim astăzi. Cerem oprirea imediată a majorărilor de preţuri. Cerem normalizarea imediată a cursului leului. Cerem să se facă imediat ordine în ţară”, a menţionat deputatul în Parlamentul RM, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

Potrivit participanţilor la acţiunea de protest, conducerea Băncii Naţionale poartă răspundere directă pentru creşterea preţurilor şi tarifelor. „Anume Banca Naţională avea obligaţia să nu admită scumpirea mărfurilor şi serviciilor. Domnul Drăguţanu şi colegii săi erau obligaţi demult să intervină şi să oprească creşterea preţurilor şi tarifelor, să oprească prăbuşirea monedei naţionale”, a indicat deputatul în Parlamentul RM din partea Partidului Socialiştilor, Vasile Bolea.

La rîndul său, deputatul PSRM, Elena Hrenova, a declarat că, practic, lunar oamenii aud despre o nouă creştere a tarifului la căldură, deci vor fi obligaţi să achite mai mult. „Dacă, în anul 2009, de compensaţii au beneficiat 182 mii de cetăţeni, acum – doar cîteva mii. Cît timp vă veţi mai bate joc de popor”, a întrebat indignată deputatul.

Manifestanţii au scandat: „Opriţi creşterea preţurilor”, „Nu – majorării de tarife”, „Cei vinovaţi – la răspundere!”. 

Video

Foto

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă