PSRM

31 ianuarie 2018

Socialiștii au propus soluții privind problema locuințelor sociale din Chișinău

Consilierii municipali ai fracțiunii Partidului Socialiștilor în Consiliul municipal Chișinău au prezentat astăzi, la 31 ianuarie, propunerile fracțiunii PSRM privind soluționarea problemei locuințelor sociale.

Consilierii au comunicat că Primăria municipiului Chișinău intenționează să aloce 10 milioane de lei pentru achiziționarea apartamentelor în calitate de locuințe sociale.

„Cu toate acestea, considerăm că alocarea a 10 milioane de lei (această sumă poate fi mult mai mare) nu este destul de eficientă pentru achiziționarea apartamentelor. 10 milioane de lei – este vorba despre aproximativ 20-25 de apartamente în funcție de prețul de achiziție. Acest lucru nu rezolvă în vreun fel problema locuințelor sociale „, a spus consilierul Alexandr Odințov și a menționat măsuri mai eficiente propuse de socialiști pentru asigurarea familiilor tinere cu locuințe sociale.

Fracțiunea PSRM în CMC planifică pe 27 februarie să organizeze audieri publice cu privire la programul municipal „Locuințe accesibile” și invită toți chișinăuienii, experții în domeniul economiei și experții internaționali care au implementat deja astfel de proiecte.

1) A aduce în ordine apartamentele neprivatizate în favoarea cetățenilor.

„Astăzi, nimeni nu știe numărul exact de apartamente neprivatizate. Unele dintre ele se află pe balanța Gospodăriei Locativ Comunale – mai mult de trei mii de apartamente, care nu au fost încă privatizate (în total aproximativ 180.000 de apartamente au fost privatizate în municipiu). Apoi sunt apartamentele departamentale, care au fost pe balanța departamentelor, ministerelor, agențiilor, inclusiv cele lichidate. Astăzi există o mare confuzie cu aceste case – pe ce balanță se află.

Dacă aducem în ordine apartamentele neprivatizate – obținem numărul exact și motivul – de ce cetățenii nu au făcut încă acest lucru. De regulă, locatarii nu pot privatiza apartamentele din mai multe motive: lipsa banilor și a datoriilor, statutul neclar al casei și nelămurirea existentă în balanțele blocurilor departamentale, lipsa (decesul) membrilor familiei și problemele juridice „, a menționat consilierul PSRM.

Potrivit legii cu privire la locuințe, care a intrat în vigoare în 2015, toți locuitorii care nu au privatizat apartamentele trebuie să reînnoiască contractele de închiriere până pe 31 mai, pentru a avea dreptul să trăiască în ele în continuare.

2) A pune la punct subiectele privind arenda și privatizarea terenurilor de pământ.

„Știm că în acest domeniu există probleme, inclusiv în construirea complexelor cu mai multe etaje pe terenurile date în chirie. Administrația municipiului pur și simplu este obligată, la darea în arendă a terenului de pământ, în momentul emiterii certificatului de urbanism pentru blocurile cu mai multe etaje, să negocieze cu chiriașul partea camerelor și apartamentelor care vor fi puse la dispoziție în proprietatea municipiului și care vor fi transferate ca locuințe sociale, dar ele vor rămâne în proprietatea Primăriei. Și un număr mare de dezvoltatori vor fi de acord cu acest lucru „, a spus Alexandr Odințov.

3) Să se identifice aproximativ 30 de terenuri de pământ (minim) aflate în proprietatea municipală, la bilanțul întreprinderilor și direcțiilor municipale, care nu sunt utilizate și care pot fi alocate pentru construcția clădirilor cu mai multe etaje, cu alocarea echitabilă a locuințelor sociale în favoarea municipiului. Să se desfășoare o licitație transparentă pentru o construcție echitabilă. În medie, este posibil să primească pentu fiecare bloc aproximativ 12-20% din locuința construită, adică aproximativ 6-15 apartamente. 50 de blocuri reprezintă 300-500 de apartamente.

4) Să ne întoarcem la construcția complexă. „Vedem că, din păcate, administrația, care ar trebui să fie arbitrul între dezvoltatorii majori și locuitori, intră în grații dezvoltatorilor. Dar, de exemplu, la Botanica se planifică construcția unor complexe de 1.400 de apartamente, de 1.500 de apartamente. O parte din aceste apartamente ar putea fi locuințe sociale dacă administrația ar negocia această chestiune „.

5) Dezvoltarea teritoriilor care se află în fondul funciar de rezervă al municipiului, inclusiv cu implicarea suburbiilor municipiului. De identificat zonele de construcții complexe din rezerva funciară, în comun cu suburbiile în construcții echitabile.

Alexandr Odințov a subliniat că punerea în aplicare a acestor măsuri va permite introducerea programului „Locuințe accesibile”. Astfel, în doi ani puteți ajunge la volumul de 1000-1500 apartamente sociale.

Consilierul PSRM, Dinarii Cojocaru a adăugat că cele 10 milioane de lei planificate de primărie (suma poate fi majorată la 35-40 milioane de lei) pentru achiziționarea locuințelor, socialiștii propun să fie redirecționați la formarea unui credit ipotecar municipal.

Fracțiunea PSRM în CMC intenționează pe 27 februarie să organizeze audieri publice cu privire la programul municipal „Locuințe accesibile” și invită locuitorii capitalei, experții în domeniul economiei și experții internaționali care au implementat deja astfel de proiecte.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă