PSRM

01 martie 2017

Socialiștii au propus o soluție pentru problema construcțiilor ilegale din Chișinău

Consiliul municipal Chișinău va continua lucrările în data de 2 martie. Pe 28 februarie, consilierii Partidului Socialiștilor din Republica Moldova au insistat asupra discuțiilor și adoptarea mai multor decizii importante.

În primul rând, s-a abordat problema anulării arendei ilegale a cinci terenuri din Chișinău. La cererea socialiștilor, problema a fost inclusă pentru discuții în primul rînd, pe ordinea de zi. Inițiativa a fost susținută de majoritatea consilierilor socialiști. Împotrivă, împreună cu fracțiunea liberalilor a votat și Oleg Onișcenco, exclus din fracțiunea PSRM.

Socialiștii au propus rezolvarea problemei privind arenda ilegală a terenurilor prin crearea unui grup de lucru, care va determina suma cheltuielilor, va afla legalitatea deciziei și va oferi agentului economic alte parcele de teren, unde contrucțiile, nu vor încurca nimănui.

TPA_6643Potrivit consilierului Alexandru Odințov, permisiunea de a închiria terenuri pe străzile  Doga 32/2, Florilor, Piata Unirii 1 și Dimo7/3, Spătaru 27, Drumul Viilor 42, s-a obținut contrar legii, iar Procuratura Anticorupție a recunoscut acest fapt.

„Acordul de cooperare se bazează pe acordul privind închirierea terenurilor, pe care Procuratura Anticoruptie l-a declarat ilegal. Constructiile pe aceste terenuri vor fi ilegale. Noi propunem să discutăm cu agenții economici și să găsim o soluție care va conveni tuturor „, a spus Alexandru Odințov.

La ședința din 28 februarie, consilierii socialiști, au solicitat în mod repetat, ca la ședințele consiliului municipal să fie prezent procurorul. Potrivit acestora, apar chestiuni care necesită evaluarea profesională a procurorului.

„El trebuie să vadă acele fărădelegi care sunt comise aici de primarul general și unii colegi din Consiliul Municipal. Până în 2009, când, după cum ați spus, că în țara noastră a existat un regim totalitar, la ședințe erau TPA_8167prezenți și comisarul, și procurorul, care luau măsuri, în conformitate cu legea”, a spus consilierul socialist, Petru Corduneanu.

Socialiști au mai propus ca la Consililul Municipal să fie invitată și șefa controlului gestiunii financiare, Gabriela Ciumac, cu un raport privind situația financiară și economică în întreprinderile municipale.

TPA_9733„Din cele 63 de societăți municipale aproximativ 10%, nu mai pot desfășura activități. O rugăm pe doamna Ciumac să prezinte un raport la tema dată”, a spus socialistul Petru Burduja.

Fracțiunea PSRM a cerut să fie prezentată informația cu privire la impozitele locale, care se planifică să fie aprobate în bugetul municipal pentru 2017. Consilierii au remarcat că, deși anul a început, businessul municipalității nu poate să-și planifice activitățile. Această propunere a fost susținută de consilierii din fracțiunea „Partidul nostru” și PCRM. Împotrivă, au votat liberalii, liberal-democrații, democrații și Onișcenco.

În cadrul Consiliului, socialiștii au subliniat faptul că doi consilieri din partea  Partidului Liberal se află în stare de incompatibilitate cu funcția de consilier municipal, ocupînd și alte posturi în structurile Primăriei, cerând să fie eliminate aceste carențe legale.

La 28 februarie, Consilierii de la PSRM s-au pronunțat, pentru amînarea luării în considerare de către Consiliu a proiectului privind eficiența energetică și izolarea termică a clădirilor publice din Chișinău, bani alocați de BERD și BEI.

Consilierul PSRM, Alexandru Odințov a menționat că Comisia economie, buget și finanțe cu voturile a 6 liberali a sprijinit acest proiect, în ciuda protestului reprezentanților societății civile, cărora nu li s-a permis, nici măcar să se expună.

Cu toate acestea, experții din domeniul energeticii și direcției locativ – comunale au declarat, la o conferință de presă, că Primăria încearcă să ascundă de public procesul de implementare a proiectului, și consideră că Consiliul Municipal nu ar trebui să se grăbească să-l adopte.

„Proiectul nu a trecut faza de discuții publice, deoarece proiectul a fost expus ieri, deși regulamentul prevede plasarea lui, cu minim trei zile înainte”, – a spus Odințov.

Socialiștii cred că proiectul nu este transparent, componența comisiei este neclară, nu există nici o informație cu privire la tarife, există îndoieli cu privire la calitatea materialelor pentru izolarea caselor.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă