PSRM

17 februarie 2015

Socialiştii au propus măsuri urgente pentru depăşirea crizei de pe piaţa valutară

Partidul Socialiştilor a elaborat măsuri urgente de depăşire a crizei valutare, declanşate în ţară. Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PSRM, Igor Dodon le-a făcut publice.

Potrivit lui Dodon, pentru a stopa panica de pe piaţa valutară, este nevoie de a întreprinde de urgenţă următoarele acţiuni:

1.   Alocarea banilor din rezervele valutare, pentru a exclude deficitul de valută.

„În prezent, există rezerve valutare în mărime de 1,9 miliarde dolari, care se află la depozite peste hotarele ţării. Din suma respectivă trebuie să se ia 500-600 milioane dolari pentru a opri agitaţia de pe piaţa valutară, pentru ca cetăţenii să fie convinşi că mîine euro nu va costa 40 de lei. Cer categoric să luaţi aceşti bani în numerar şi să-i duceţi în casele de schimb pentru a exclude deficitul de valută. Noi am făcut acest lucru în 2008-2009, este foarte simplu şi este un lucru realizabil, dacă există dorinţă. Dar nu aşa cum s-a procedat în noiembrie, anul trecut, cînd banii din rezervele valutare au fost transmişi oligarhilor pentru ca aceştia, să-i scoată din ţară şi să-i depună pe conturile personale. Aceşti bani trebuie să fie direcţionaţi în mod direct în economia ţării”, a menţionat liderul PSRM, adresîndu-se celor de la guvernare.

2.   Stoparea speculaţiilor din cadrul băncilor comerciale şi caselor de schimb valutar.

În opinia liderului PSRM, reprezentanţii Băncii Naţionale ar trebui să inspecteze casele de schimb valutar pentru a clarifica cauzele diferenţei atît de mari între cursul de vînzare şi cel de cumpărare al valutei. De asemenea, ei ar trebui să verifice dacă casele de schimb dispun de dolari şi euro şi de ce le spun oamenilor că lipseşte valuta, intensificînd şi mai mult starea de panică a cetăţenilor.

3.   Compensarea pierderilor cetăţenilor la creditele luate în valută.

„În prezent, în sistemul bancar, sînt înregistrate credite în valută străină de circa 16 miliarde lei, echivalentul a circa 700-800 milioane dolari. Propunem ca, în primul rînd, statul să achite din cont propriu rata dobînzii la aceste credite, iar în al doilea rînd, să acopere 20 la sută din acestea. În scopul dat mai este nevoie de aproximativ 150-200 milioane dolari. Nu este chiar atît de mult. Aceşti bani pot fi luaţi din veniturile Băncii Naţionale, obţinute în rezultatul diferenţei la cursul valutar, care de la începutul anului au constituit 1,5 miliarde lei. La fel, se poate recurge la rezervele valutare”, a indicat Igor Dodon.

Potrivit liderului Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, aceste măsuri concrete vor contribui la stoparea agitaţiei apărute din cauza creşterii constante a cursului valutar.

Cît priveşte perspectivele pe termen mediu, nu există alte soluţii decît exporturi, transferuri băneşti şi investiţii, a menţionat Dodon. „Doriţi acest lucru sau ba, dar veţi fi obligaţi să vă aşezaţi la masa de negocieri cu Federaţia Rusă. Dacă nu vor fi  reluate urgent exporturile de produse moldoveneşti spre FR şi nu va fi soluţionată problema migranţilor, situaţia economică din ţară va continua să degradeze”, a declarat liderul PSRM.

Igor Dodon a subliniat că formaţiunea pe care o conduce continuă să insiste asupra convocării Consiliului Suprem de Securitate pentru a examina situaţia financiar-bancară din ţară şi creşterea preţurilor şi a tarifelor. Igor Dodon a spus că tuturor celor implicaţi în producerea acestor fărădelegi trebuie să le fie aplicate restricţii la ieşire de pe teritoriul ţării.

Igor Dodon şi-a îndemnat colegii din Parlament, reprezentanţi ai PCRM şi PL, să examineze de urgenţă, în cadrul şedinţei Parlamentului RM, situaţia de pe piaţa valutară şi măsurile pentru stoparea crizei.

„Fac un apel către fracţiunile parlamentare ale PCRM şi PL. Împreună avem 58-59 de mandate. Haideţi să examinăm situaţia şi măsurile de depăşire a crizei la şedinţa de mîine a Legislativului. Nu poimîine, ci mîine. Nu sînt subiecte mai importante în ţară decît sărăcirea populaţiei”, a spus Dodon.

Socialistul a făcut un apel către liderul PL. “Domnule Ghimpu, pentru prima dată fac un apel către dumneavoastră. Nu este vorba despre interesele socialiştilor, ci despre interesele cetăţenilor. Oamenii sînt disperaţi”, a declarat liderul PSRM.

Socialiştii insistă asupra implicării urgente a conducerii ţării în redresarea situaţiei create. Potrivit lui Igor Dodon, mai sînt 3-4 zilei, cel mult – o săptămînă, după care situaţia va ieşi de sub control, a spus în final preşedintele Partidului Socialiştilor.

 

Video

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă