PSRM

02 iunie 2017

Socialiștii au părăsit sala de ședințe a Parlamentului

Astăzi, 2 iunie, fracțiunea Partidului Socialiștilor a părăsit sala de ședințe a Parlamentului, în semn de protest împotriva deciziei majorității parlamentare de a nu organiza audieri privind scandalul diplomatic, provocat de expulzarea a cinci diplomați ruși, pe data de 29 mai.

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea a făcut o declarație din numele fracțiunii PSRM. El a numit întâmplarea din data de 29 mai, o provocație geopolitică serioasă, care lovește direct în Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon și asupra întregului popor.

Vlad Batrîncea a reamintit despre eforturile întreprinse de președinte, pentru îmbunătățirea relațiilor cu partenerul strategic al Republicii Moldova- Federația Rusă. În primul rând este vorba despre intensificarea exportului în Rusia, potrivit unor estimări exportul a crescut de câteva ori, un lucru important în condițiile crizei economice.

Deputatul a reamintit și despre faptul că majoritatea migranților moldoveni muncesc anume în Rusia, și pentru apărarea drepturilor acestora sunt foarte importante eforturile depuse de Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Pentru prima dată în ultimii ani au fost intreprinși pași importanți pentru soluționarea conflictului transnistrean.

“Vrem să întregim țara, să ridicăm economia, să soluționăm problemele migranților. Și iată în aceste condiții cineva întreprinde provocări. Aceste lucruri sunt făcute de autoritățile care nu doresc îmbunătățirea relațiilor dintre RM și FR, nu vor ca Moldova să devină o țară prosperă, o aduc aici pe NATO, vor lichidarea acestei țări, vor căderea economiei, depopularea țării. Cu părere de rău, structurile guvernamentale, Parlamentul, Serviciul de Informații și Securitate precum și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, devin jucăria puterilor externe”, a declarat secretarul executiv al PSRM.

El a subliniat de asemenea faptul că, Moldova nu are ambiție geopolitică, “noi vrem pace, lăsați în pace RM. Noi vrem o politică echilibrată, vrem să prietenim cu toate țările, dar avem un partener strategic, cu care vom continua să dezvoltăm relația”.

Vlad Batrîncea a subliniat că PSRM susține ferm poziția Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon pentru care au votat un număr record de cetățeni moldoveni.

El a menționat că guvernarea actuală acționează în secret: “Noi vrem să știm: care sunt motivele expulzării diplomaților? Vrem să le punem câteva întrebări Ministrului de Externe și directorului SIS. Dar, cu părere de rău, nici noi, deputații parlamentului, nu putem primi această informație”.

Deputatul Parlamentului, socialistul Vladimir Țurcan a explicat că acțiunile autorităților moldovene nu corespund practicii diplomatice și nici Convenției de la Viena.

“Ne-au anunțat că SIS a informat MAEIE. Dar, trebuia să fie înștiințată toată conducerea țării, și, în primul rând, Președintele, care conform Constituției este garantul independenței, suveranității și întregirii teritoriale a întregului stat. Dar, acest lucru nu a fost făcut. Și despre nota stranie adresată Ambasadorului Rusiei la începutul lunii martie, venită din partea prim-ministrului și speakerului, nu știm nimic nici până în prezent” a declarat deputatul.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă