PSRM

09 aprilie 2015

Socialiştii au îndemnat colegii din Parlamentul RM să sprijine moţiunea de cenzură de demitere a Guvernului, inițiată de PSRM

Astăzi, 25 de deputaţi ai Partidului Socialiştilor au semnat o moţiune de cenzură prin care cer demisia Guvernului condus de Chiril Gaburici. Începînd cu ora 14.30 a zilei de astăzi, începe perioada de 72 de ore pentru înregistrarea documentului respectiv în Secretariatul Parlamentului RM.

După cum a menţionat preşedintele Partidului Socialiştilor RM, Igor Dodon, pentru prima dată în istoria modernă a Moldovei este întreprinsă încercarea de a adopta politica bugetar-fiscală, bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale, și fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2015 prin procedura de asumare a responsabilității de către Guvernul RM.  Dodon a subliniat că decizia în cauză este rezultatul unui acord între PCRM, PLDM şi PDM şi personal între Vladimir Voronin, Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc.

„Scopul este evident – ei vor să evite dezbaterile în Parlament pe marginea acestor documente de importanță majoră pentru stat, deoarece prin aceste proiecte oligarhii doresc să restituie miliardele de lei, furate, timp de cîţiva ani, prin intermediul contribuabililor ţării. Ei intenţionează să acopere găurile financiare formate, majorînd tarifele şi impozitele, pentru care au încheiat un acord prealabil cu vechii lor parteneri – comuniştii”, a indicat  Dodon.

Parlamentarul a specificat că deputaţii PSRM au pregătit cîteva zeci de modificări pentru proiectele de politică bugetar-fiscală şi de buget, aprobate, anterior, de Guvern. „Noi am dorit ca, din dezbaterile din cadrul şedinţelor comisiilor, din cadrul şedinţei Parlamentului, oamenii să cunoască starea reală de lucruri. Totuşi, Gaburici şi echipa sa, susţinuţi de PCRM, PLDM şi PDM s-au opus acestei intenţii”, a menționat liderul PSRM.

În aceste condiţii, cei 25 de deputaţi din fracţiunea Partidului Socialiştilor au semnat un proiect al moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Gaburici. Începînd cu ora 14.30 a zilei de astăzi, sînt 72 de ore pentru ca acest proiect de lege să fie înregistrat în Secretariatul Parlamentului RM. Dar pentru înregistrare mai este nevoie de cel puţin o semnătură din partea unui deputat. În acest context, Igor Dodon a făcut un apel către colegii din organul legislativ.

„Dacă sînteţi împotriva adoptării politicii bugetar-fiscale şi a bugetului pentru anul 2015 în varianta pe care a decis să o accepte Guvernul, lăsaţi la o parte ambiţiile şi interesele politice. Fac acum apel nu către comunişti, liberal-democraţi şi democraţi. E totul clar cu ei. Toţi sînt o gaşcă. Ei au fost cei care au furat miliardele şi acum ar dori să le restituie de pe seama cetăţenilor. Fac apel către alţi deputaţi ai Parlamentului. Dacă nu veţi sprijini moţiunea de cenzură, de Paști, Voronin, Filat şi Plahotniuc le vor face cadou cetăţenilor majorări de tarife şi impozite. Nu doriţi să semnaţi un document elaborat de socialiştii, pregătiţi varianta proprie. Domnule Leancă, sînteţi doi deputaţi. Pregătiţi voi un astfel de proiect şi noi îl vom semna. Domnule Ghimpu şi Partidul Liberal, sînteţi 13 deputaţi, pregătiţi dvs. un astfel de document. Este important nu cine îl va pregăti, este important ca aceste legi să nu intre în vigoare”, a menţionat I. Dodon.

Totodată, preşedintele Partidului Socialiştilor şi-a exprimat speranţa că, în următoarele 72 de ore, Secretariatul Parlamentului RM va funcţiona şi va înregistra proiectul moţiunii de cenzură pentru demiterea Guvernului RM, semnat de 26 de deputaţi.

Video

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă