PSRM

02 martie 2016

Socialiştii au depus o coroana de flori la podul de la Vadul-lui-Vodă

Igor Dodon, preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, împreună cu deputaţii, consilierii şi susţinătorii PSRM, a depus astăzi o coroană de flori la podul de la Vadul-lui-Vodă, în semn de omagiu pentru memoria celor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru, din anul 1992. Deja al cincilea an socialiştii comemoreaza acest eveniment anume în locul unde a început acest conflict.

20160302-098Igor Dodon a menţionat că ziua de 2 Martie ar trebui marcată nu separat, pe cele două maluri ale Nistrului, cum se întîmplă pe parcursul ultimilor 24 de ani, dar împreună, deoarece avem aceeaşi ţară, sînt cetăţenii aceleeaşi ţări. Potrivit lui Dodon, conflictul de pe Nistru este o filă ruşinoasă în istoria modernă a Moldovei. „Evenimentele tragice au fost provocate de conducerea unionistă de la Chişinău de la acea etapă. Atunci, cu regret, au decedat, după diferite evaluări, circa 1000 de persoane în acea perioadă, oameni care au trăit împreună, împreună au creat acest stat. Acest tragic eveniment ar trebui să ne înveţe pe toţi minte, ca să nu admitem ceva similar pe viitor”, a subliniat liderul socialiştilor.

Totodată preşedintele PSRM a subliniat că perioada pe care o trăim acum este dificilă şi poate duce la repetarea evenimentelor din 1992. „Avem unionişti care declară că trebuie să lichidăm statalitatea RM, avem persoane care declară destul de tare că trebuie să devenim membri ai blocului NATO. Toate aceste declaraţii din partea unor funcţionari de rang înalt, unor unionişti, pot provoca o scînteie care ar duce la distabilizarea situaţiei în ţara noastră. Noi considerăm că RM poate să supravieţuiască dacă vom fi împreună. Trebuie să facem tot posiblul ca să reunificăm ţara, iar şanse pentru rezolvarea situaţiei sînt”.

20160302-088Vorbind despre soluţia care ar conduce la rezolvarea diferendului transnistrean, Igor Dodon a spus următoarele: „Atît timp cît la conducerea de la Chişinău vor fi unionişti, vor fi cei care dispreţuiesc tot ce a fost în trecutul nu atît de îndepărtat al RM, atît timp cît ei vor pleda deschis pentru lichidarea RM prin unirea cu România, atunci nici o soluţie politică nu va fi găsită.

Unica soluţie, în opinia socialiştilor, este ca la guvernarea RM să vină forţe prostataliste, promoldoveneşti, care în regim de urgenţă s-ar aşeza la masa de negocieri şi ar identifica o soluţie politică a acestui conflict care constă în acoordarea unui statul special regiunii din stînga Nistrului. Noi şi aşa sîntem un stat cu toate aspectele unui stat federal şi aceasta nu trebuie să ne sperie”, a concluzionat Dodon.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă