PSRM

26 august 2015

Socialiştii au dat start procesului de organizare a referendumului

Astăzi, deputaţii PSRM, Bolea Vasile şi Vlad  Batrîncea au depus o sesizare la Curtea Constituţională pentru a evita interpretările legislative şi a concretiza numărul necesar de semnături ce urmează a fi colectat de grupul de iniţiativă, pentru organizarea referendumului.

„Astăzi, am depus o sesizare la Curtea Constituţională, prin care cerem interpretarea articolului 141 al Constituţiei RM. Potrivit prevederilor acestui articol, iniţiativa privind modificarea Legii supreme a ţării poate fi înaintată de Guvernul RM, de cel puţin o treime din deputaţii Parlamentului RM sau din partea a cel puţin 200 de mii de cetăţeni ai ţării. Totodată, acelaşi articol stipulează că cetăţenii, care înaintează iniţiativa de revizuire a Constituţiei RM, trebuie să reprezinte cel puţin o jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi, în fiecare dintre acestea urmînd a fi colectate nu mai puţin de 20 mii e semnături în sprijinul iniţiativei în cauză. Astfel, ţinînd cont de norma indicată, în rezultatul calculului, constatăm că grupul de iniţiativă trebuie să colecteze nu 200 de mii, ci 360 mii de semnături.

Astăzi, am depus o sesizare la CC pentru a afla, care este numărul necesar de semnături ale cetăţenilor RM pentru organizarea referendumului”, a explicat deputatul PSRM, Vasile Bolea.

La rîndul său, deputatul Partidului Socialiştilor, Vlad Batrîncea, a declarat că socialiştii vor lansa toate procedurile legale, necesare pentru organizarea unui referendum constituţional pe problema dată, în luna septembrie. „Noi, socialiştii, considerăm că şeful statului trebuie să fie ales de popor. Ţara are nevoie de un preşedinte puternic. Acesta trebuie să aibă voinţă politică pentru a promova schimbările necesare pentru ţară şi a pune capăt fărădelegilor comise de actuala guvernare. Actualmente, alegerea unui astfel de preşedinte în Parlamentul RM este imposibilă, deoarece organul legislativ al ţării noastre, cu excepţia fracţiunii socialiştilor, este controlat de oligarhi. Din acest considerent, actualul Parlament este capabil să aleagă în calitate de preşedinte al ţării sau o „legumă”, sau o „raţă mută”, a spus deputatul.

Batrîncea a subliniat că majoritatea cetăţenilor ţării sunt de părere că preşedintele ţării ar trebui să fie ales prin votul întregului popor, iar socialiştii sprijină aceste aşteptări ale populaţiei. „La fel ca şi majoritatea populaţiei, noi considerăm că preşedintele trebuie să fie ales de către popor prin vot direct. Ţara noastră are nevoie de un preşedinte precum este Aleksandr Lukaşenko sau Vladimir Putin. Noi avem nevoie de un preşedinte, care ar putea orienta într-o albie corectă atît activitatea Guvernului, cît şi cea a Parlamentului, un şef de stat capabil să depolitizeze instituţiile de drept ale RM”, a spus în final deputatul.

După cum s-a anunţat anterior, Partidul Socialiştilor intenţionează să organizeze un referendum de modificare a articolului Constituţiei RM, cu privire la procedura de alegere a conducătorului statului. Socialiştii optează pentru revenirea alegerii Preşedintelui RM prin vot direct de către cetăţeni şi ar dori ca poporul să-şi expună opinia referitor la problema în cauză în cadrul unui plebiscit.

Video

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă