PSRM

26 august 2016

Socialiştii au contestat la Curtea Constituţională decretul cu privire la acordarea cetăţeniei RM lui Traian Băsescu

Urmînd promisiunea dată anterior, astăzi, în ajunul Zilei Independenţei Republicii Moldova, deputaţii Partidului Socialiştilor au depus la Curtea Constituţională o sesizare prin care contestă decretul preşedintelui ţării, Nicolae Timofti cu privire la acordarea cetăţeniei moldoveneşti ex-preşedintelui României, Traian Băsescu.

20160826-021„Astăzi am depus o sesizare la Curtea Constituţională, în care am contestat decretul preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti cu privire la acordarea cetăţeniei moldoveneşti lui Traian Băsescu. Motivele sînt clare pentru întreaga populaţie a ţării, care doreşte să trăiască într-un stat suveran şi independent, în timp ce persoana în cauză a declarat în repetate rînduri că nu recunoaşte nici independenţa, nici suveranitatea Republicii Moldova. În ciuda acestui fapt, preşedintele RM, Nicolae Timofti, a acordat fostului preşedinte al României cetăţenia Moldovei „în interesele” ţării noastre. Calificăm acest gest drept o umilinţă adusă statului şi poporului nostru, de aceea am contestat acest decret, solicitînd recunoaşterea ca fiind neconstituţional acest act şi anularea lui,” a explicat deputatul din partea Partidului Socialiştilor, Vladimir Ţurcan.

20160826-022La rîndul său, deputatul PSRM, Vlad Batrîncea, a menţionat că sesizarea depusă la Curtea Constituţională a fost semnată de patru deputaţi socialişti, iar prima semnătură sub textul sesizării este a preşedintelui formaţiunii, Igor Dodon, care este şi autorul ideii de anulare a respectivului decret al lui Timofti.

„Băsescu şi-a permis mai multe declaraţii împotriva statalităţii Republicii Moldova. Cetăţenia moldovenească i-a fost acordată într-un mod anticonstituţional, anume de aceea cerem recunoaşterea caracterului anticonstituţional al acestui decret. Băsescu nu are ce căuta în RM,” a subliniat el.

Vă amintim că preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, a semnat decretul cu privire la acordarea cetăţeniei ţării noastre ex-preşedintelui României, Traian Băsescu, precum şi soţiei acestuia, Maria.

Soţii Băsescu au solicitat cetăţenia Moldovei la 8 martie, 2016. Contrar prevederilor legislaţiei, care impun un termen de un an pentru examinarea cererii de obţinere a cetăţeniei, cererea fostului 20160826-016preşedinte român a fost examinată în regim de prioritate.

Anterior, Traian Băsescu declarase că-şi doreşte cetăţenia moldovenească în semn de respect şi dragoste pentru Moldova.

Preşedintele PSRM, Igor Dodon a declarat că decretul lui Timofti cu privire la acordarea cetăţeniei va fi contestat în instanţa de judecată, iar în cazul unei decizii negative a instanţei, va fi anulat imediat după alegerile prezidenţiale. 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă