12 august 2022
Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională decizia Guvernului cu privire la lichidarea universităților
Astăzi, Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului, secretar executiv al PSRM, împreună cu Vasile Bolea, deputat PSRM, au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită controlul constituționalității Hotărârii Guvernului nr. 485 din 13 iulie 2022 cu privire la reorganizarea prin fuziune (absorbție) a unor instituții din domeniile educației, cercetării și inovării și modificarea unor hotărâri ale Guvernului.
Vlad Batrîncea a menționat modul defectuos în care s-a promovat reforma învățământului superior. ”Așa zisa reformă universitară a fost lipsită total de transparență, nu a fost consultată cu mediul academic și cel universitar”.
Potrivit deputatului, orice reformă trebuie să aducă beneficii, o nouă calitate a lucrurilor, dar această reformă dimpotrivă, a creat mai multe probleme. Activitatea instituțiilor a fost periclitată, a fost încălcată autonomia universitară și independența acestora, stabilite prin lege.
”Nu este clară soarta a sute de profesori, studenți. Nu este clară soarta patrimoniului de care dispun aceste instituții. Totodată a fost majorat prețul pentru contractele de studii, deși ministerul Educației a promis ca acestea să fie mai accesibile”, a spus Batrîncea, menționând că socialiștii au solicitat Curții Constituționale ca această reformă să fie anulată, să se revină la normalitate, să fie organizate consultări cu toți factorii implicați în acest proces, inclusiv organizate audieri publice.
Vasile Bolea, a adus mai multe argumente juridice care au fost puse la baza sesizării, menționând că în acest sens a fost efectuată o analiză amplă.
Potrivit lui Bolea, prin reforma promovată a fost încălcat art.35 din Constituție care consfințește dreptul cetățenilor la educație. De asemenea au fost încălcate mai multe acorduri și tratate internaționale la care Moldova este parte, și care tratează dreptul la educație inclusiv ca o obligație pozitivă a statului de a oferi cetățenilor diverse oportunități pentru ași continua instruirea. În sesizare s-a făcut referire la anumite practici ale CEDO în domeniul menționat.
”Curtea Constituțională are o responsabilitate imensă în situația dată, deoarece este vorba despre o cauză națională, care trebuie tratată înafara politicii și înafara conjuncturii de moment. Au fost încălcate nu doar Constituția și normele internaționale, dar și bunul simț, or lichidarea instituțiilor de învățământ este o crimă împotriva viitorului Republicii Moldova. Mizăm pe o atitudine responsabilă din partea Înaltei Curți”, a concluzionat Batrîncea.