01 iulie 2015
Socialiştii au contestat în judecată rezultatele alegerilor primarului general de Chişinău
Astăzi, reprezentanţii Partidului Socialiştilor au depus o contestaţie la Judecătoria sectorului Centru, prin care cer anularea rezultatelor turului II al alegerilor pentru postul de prima general al municipiului Chişinău şi organizarea unui scrutin repetat.
„Astăzi, Partidul Socialiştilor şi-a exprimat dezacordul cu procedura de desfăşurare a alegerilor primarului general al municipiului Chişinău şi a cerut anularea rezultatelor turului II al scrutinului. Noi cerem organizarea alegerilor repetate”, a declarat juristul formaţiunii, Maxim Lebedinschi.
Potrivit lui, contestaţia PSRM are drept temei multiplele încălcări, depistate de către observatorii şi reprezentanţii Partidului Socialiştilor, cei ai organizaţiile obşteşti la secţiile de votare, precum şi în cadrul procedurii de analizare a proceselor verbale. După cum a indicat Lebedinschi, de la unele secţii de votare au dispărut buletinele de vot. Totodată, s-a stabilit că membrii unor secţii de votare din suburbii se află în relaţii de rudenie cu candidaţii din partea Partidului Liberal. Plus la aceasta, observatorilor le-a fost îngrădit accesul la listele electorale – atît cele de bază, cît şi cele suplimentare. În acelaşi timp au fost înregistrate presiuni asupra reprezentanţilor mass-media. Au fost fixate şi alte încălcări, care, în prezent, sînt sistematizate, după care vor fi transmise în volum complet spre examinare în instanţa de judecată.
La rîndul său, deputatul Partidului Socialiştilor, consilierul municipal PSRM, Vlad Batrîncea, a calificat alegerile care au avut loc la 28 iunie în Chişinău drept “murdare”. Potrivit lui, a avut loc o corupere masivă atît a alegătorilor, cît şi a membrilor de comisii. Astfel, după cum susţine Batrîncea, costul unui vot în suburbii ajungea în ziua alegerilor pînă la 1000 de lei.
Tot el a menţionat că funcţionarea registrului electronic a avut loc cu multiple devieri. “Cu toate că numele unor persoane au lipsit din acest registru, cetăţenii în cauză au fost lăsaţi să voteze. O situaţie şi mai revoltătoare s-a creat în suburbii, unde mai mulţi cetăţeni au votat nu conform vizei de reşedinţă, ci conform înţelegerii cu preşedintele sau membrii comisiilor electorale”, a spus deputatul.
Erori grave au fost comise şi la întocmirea proceselor verbale. Astfel, la unele secţii de votare, la adunarea voturilor pronunţate pentru un anumit candidat, era obţinută o cifră ce nu corespundea celei indicate în procesul verbal. „Este evident că a existat un obiectiv bine determinat – ca în fiecare proces verbal pentru Dorin Chirtoacă să fie indicat un număr strict determinat”, a declarat Batrîncea.
Potrivit lui, pentru a-i asigura lui Dorin Chirtoacă victoria la alegerile primarului general de Chişinău, au fost activ folosire resursele administrative. „Considerăm că, ţinînd cont de toate aceste încălcări, instanţele de judecată nu pot recunoaşte validitatea rezultatelor acestor alegeri. Există şanse mari ca ele să fie anulate, cu organizarea ultzerioară a alegerilor repetate. Din cauza falsificărilor masive, Dorin Chirtoacă nu poate fi numit primar general. Domnule Chirtoacă, dumneata nu ştii ce înseamnă alegeri corecte. La fel cum, timp de 8 ani, aţi furat în Primăria municipiului Chişinău, acum încercaţi să furați şi voturilealegătorilor. Vă declarăm clar şi răspicat: sînteţi un hoţ şi va veni timpul cînd veţi purta răspundere pentru delapidările pe care le-aţi comis”, a spus în final Vlad Batrîncea.