PSRM

19 decembrie 2017

Socialist: Consumatorii de apă trebuie să plătească potrivit datelor contorului propriu, fără adaosuri

Astăzi, Parlamentul a organizat audieri publice cu privire la aplicarea Legii privind serviciul public de alimentare cu apă și salubritate nr. 303 din 13 decembrie 2013. La audieri au participat consilieri municipali ai fracțiunii Partidului Socialiștilor.

„În conformitate cu prevederile capitolului 5 din această lege, oamenii sunt obligați să plătească în plus față de apa pe care au consumat-o și o” cota-parte” suplimentară. Este de neconceput, dar de cinci ani chișinăuienii au plătit pentru aceste adaosuri, numite „cota-parte”, a scris consilierul Iurie Vitneanschi pe rețelele de socializare.

Potrivit acestuia, sistemul funcționează astfel încât Apă-Canal livrează apă numai până la blocul de locuit, iar apoi este problema administratorului blocului și a locuitorilor. Având în vedere faptul că nu există contracte directe între Apă-Canal și consumatori, furnizorul vinde apă administratorului blocului, iar furnizorul  vinde consumatorului final.

„Se pare că ÎMGFL și asociațiile locuitorilor au devenit distribuitori de apă furnizată de Apă-Canal. În consecință, răspunderea materială față de furnizor pentru apa primită în conformitate cu datele contoarelor blocurilor este suportată de administratorul casei (ÎMFGL sau asociația) „, a subliniat consilierul

El a explicat că întotdeauna s-a format și se formează o diferență între datele unui contor de bloc și setul de indicații ale contoarelor individuale. Acesta este modul în care administratorii de bloc au devenit inevitabil datornici la furnizori pentru pierderea apei în casă. Până în 2014 – era problema exclusiv a administratorilor de bloc. Unele asociații din cauza asta au falimentat și au fost lichidate.

După adoptarea Legii 303 din decembrie 2013, administratorilor de bloc li s-a acordat dreptul de a repartiza această diferență între datele unui contor comun de bloc și totalitatea datelor contoarelor individuale pe seama locuitorilor blocului. Așa a apărut „cota-parte” în facturile locuitorilor Chișinăului.

Problema a fost mutată de pe seama administratorilor de bloc pe seama locuitorilor. În loc să rezolve problema, ea a fost mutată de pe un spate pe altul.

Consilierul socialist a atras atenția deputaților și oficialilor asupra acestei chestiuni. „Furnizorul trebuie să aibă contracte directe cu consumatorul final. Oamenii ar trebui să plătească potrivit datelor contorului propriu, fără niciun adaos „, a subliniat el.

Trebuie remarcat că deputatul în parlament din partea fracțiunii Partidului Socialiștilor, Adrian Lebedinschi, în octombrie 2016, a înregistrat amendamente la legea 303, în care propunea obligarea furnizorilor de apă să încheie contracte individuale cu consumatorii finali. Dar proiectul său nu este supus dezbaterii la ședința parlamentului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă