PSRM

08 februarie 2016

Igor Dodon către ambasadorul Marii Britanii: Responsabilitatea pentru situaţia dezastruoasă din ţară o poartă nu doar guvernarea, ci şi partenerii de dezvoltare care o susţin.

Astăzi, liderul PSRM Igor Dodon şi Andrei Neguţa, ambasador, deputat în Parlamentul RM din partea socialiştilor, au avut o întrevedere cu MR. Philip Batson, Ambasador al Marii Britanii în Republica Moldova, la solicitarea părţii britanice. La întrevedere a participat şi  Boris Ciobanu, ofiţer de comunicare la Ambasada Marii Britanii în Moldova.

Părţile au făcut un schimb de opinii pe marginea situaţiei social-politice din ţară.

Igor Dodon  a menţionat că la moment interesele partenerilor de dezvoltare şi a guvernării sînt total diferite. În acest sens Preşedintele PSRM a enunţat trei scenarii de dezvoltare a situaţiei în ţară.

Potrivit lui Dodon, primul scenariu pe care mizează partenerii de dezvoltare şi care nu are nici o şansă pentru implementare constă în realizarea reformelor care nu au fost promovate în ultimii 6 ani de zile. În opinia liderului socialiştilor această guvernare nu poate implementa reforme care să ducă la demolarea sistemului oligarhic şi eliberarea din captivitate a instituţiilor statului, deoarece guvernanţii sînt parte a acestui sistem.

20160208-006Pe scenariul nr. 2 mizează oligarhii de la guvernare care doresc obţinerea în continuare a finanţării externe, aşa cum a fost ultimii 6 ani de zile. „În acest context, Lupu, Ghimpu şi alţi papagali ai sistemului oligarhic încearcă din nou să şantajeze occidentul cu riscul venirii la guvernare a forţelor pro-ruse. Cu regret, ultimele acţiuni ale Doamnei Nuland demonstrează că occidentul este gata să calce pe aceiaşi greblă ca şi toţi ultimii 6 ani, din 2009 încoace. În caz dacă occidentul va susţine necondiţionat, din considerente geopolitice această guvernare, susţinerea vectorului UE în următorul an va scădea de la 34% la 15%, iar partidele pro-moldoveneşti, pro-stataliste vor obţine majoritatea constituţională la următoarele alegeri”, a subliniat Dodon.

Al treilea scenariu exprimă voinţa poporului. În opinia liderului PSRM, poporul doreşte alegeri parlamentare anticipate, care ar putea avea loc începînd cu luna iunie, dar nu mai tîrziu de toamna anului 2016.

„Partenerii de dezvoltare încă mai speră la scenariul nr.1, oligarhii la scenariul nr.2, iar poporul tinde spre realizarea celui de-al treilea scenariu”, a spus liderul socialiştilor.

Totodată Igor Dodon a specificat că mai există un scenariu, care este cel mai periculos pentru RM: promovarea unirii cu România. „În caz dacă se va merge cu insistenţă pe implementarea proiectului unionist, aceasta va duce inevitabil la destabilizarea situaţiei şi riscul unui război civil în RM. Occidentul îşi permite o greşeală strategică majoră că în aceste condiţii permite şi acceptă ca România să se poziţioneze în calitate de coordonator al sprijinului financiar extern pentru RM. Aceasta va duce inevitabil la creşterea tensiunilor în relaţiile bilaterale”, a concluzionat Dodon.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă