PSRM

15 decembrie 2015

Sînt premise clare de constatare a uzurpării puterii de stat

Astăzi, Igor Dodon, liderul PSRM împreună cu deputaţii socialişti Vasile Bolea şi Adrian Lebedinschi au depus o sesizare la Curtea Constituţională privind constatarea comiterii unui act de uzurpare a puterii de stat prin intermediul instituției prezidențiale.

Este vorba că în conformitate cu decizia recentă a CC, Guvernul trebuie investit în termen de 3 luni de la demisia cabinetului de miniştri. Trei luni de la demisia Guvernului Streleţ expiră pe data de 29 ianuarie 2016. Conform Constituţiei, Parlamentul examinează candidatura primului ministru în termen de 45 de zile de la înaintarea primei candidaturi de către Președintele țării. Totodată Președintele nu poate dizolva Parlamentul până nu înaintează cel puțin 2 candidaturi. Pentru fiecare candidatură înaintată Președintele are obligația să vegheze și faptul că, candidatului trebuie să i se asigure un termen de 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului. Respectiv, dacă facem un calcul matematic vom observa că,  Președintele Nicolae Timofti neînaintînd pînă în prezent un candidat la funcția de prim-ministru periclitează dreptul Parlamentului de a se expune asupra candidaturii în termen de 45 de zile, precum și dreptul candidaților de a cere votul Parlamentului în termen de 15 zile. Acum, chiar şi dacă va fi înaintată o candidatură, termenul de 45 de zile pe care îl are Parlamentul pentru examinarea acestei candidaturi nu va mai putea fi respectat. Curtea Constituţiaonală urmează să explice modalităţile de reintrare în cîmpul legal.

În legătură cu acest fapt, Igor Dodon a declarat: “Noi am constatat că sînt premise clare ca Preşedintele Timofti să fie învinuit în uzurparea puterii de stat şi să fie inițiată procedura de demisie a acestuia”.

Igor Dodon a menţionat că cererea de demisie a Preşedintelui RM este semnată deja de 24 de deputaţi socialişti, exprimîndu-şi speranţa, că după decizia CC de constatare a uzurpării puterii de stat, documentul va mai fi semnat încă de 10 deputaţi.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă