PSRM

03 mai 2024

Astăzi marcăm Ziua mondială a libertății presei

ПСРМ

Ziua Mondială a Libertății Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în decembrie 1993. Este sărbătorită anual în întreaga lume pe 3 mai, ziua în care a fost adoptată Declaraţia de la Windhoek în susținerea unei prese africane independente şi pluraliste.

Este simbolic acest lucru, deoarece presa din întreaga lume, inclusiv din Moldova, se confruntă în prezent cu o criză profundă. Astăzi, jurnaliștii moldoveni, ca și cei din Africa, trebuie să lupte pentru drepturile lor, care sunt încălcate tot mai des și mai des de către autorități.

Deși în Declarația menționată se afirmă clar că „printr-o presă independentă înțelegem o presă care nu se află sub control guvernamental, politic sau economic, precum și sub un control exprimat în necesitatea de a dispune de materiale și infrastructura necesare producției și distribuției ziarelor, revistelor și a presei periodice”, în Republica Moldova, mass-media se află sub un control strict al partidului de la guvernare și al partenerilor externi.

Toate criticile adresate guvernării sunt catalogate drept încălcări și pedepsite atât prin amenzi usturătoare, cât și prin acțiuni de lichidare a mass-media incomode, etichetarea și lipsirea jurnaliștilor de locul de muncă.

Partidul Socialiștilor mereu a susținut și va susține libertatea de exprimare, posibilitatea mass-media și a jurnaliștilor de a reflecta profesionist evenimentele din țară, de a-și exprima opiniile fără teama de presiuni și persecuții din partea autorităților.

Astăzi adresăm felicitări tuturor jurnaliștilor cu prilejul zilei profesionale, exprimându-ne încrederea că “vremurile bune” ale PAS vor rămâne în istorie, justiția va triumfa, iar cetățenii moldoveni vor avea din nou acces la informații libere și obiective.

Sărbători fericite, stimați jurnaliști!

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă