PSRM

24 mai 2018

Zinaida Greceanîi a criticat proiectul de modificare a bugetului de stat pentru 2018

Președintele Partidului Socialiștilor, șeful fracțiunii parlamentare PSRM, Zinaida Greceanîi, a vorbit în cadrul ședinței comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe în concordanță cu intenția guvernării de a modifica bugetul pentru anul curent.

La ședința comisiei, din 23 mai, a fost discutat proiectul de modificare a bugetului pentru anul 2018, care prevede o creștere a veniturilor de 964 milioane lei, iar cheltuielile – 1 miliard 312 milioane lei. În consecință, deficitul bugetar va crește cu 348 milioane lei și va ajunge la 5 miliarde 62 milioane lei.

Încă la etapa de discuții a bugetului actual, Fracțiunea Partidului Socialiștilor, anul trecut a atras atenția asupra faptului că este mult prea promițător si triumfalist decît în realitate. Iar acum, se propune majorarea datoriei interne de stat.

”Această istorie se repetă în fiecare an, de fiecare dată călcăm pe aceleași greble. Inițial guvernarea propune parlamentului spre aprobare un buget ireal, iar apoi se dovedește că cheltuielile bugetului nu sunt acoperite cu surse financiare  sigure. Se produc anumite corectări, crește datoria internă și externă a țării”, a spus liderul fracțiunii PSRM.

Zinaida Greacenîi a remarcat că una din caracteristicile cheie în stabilirea bugetului de stat, în ultimii ani sunt resursele externe. Și acest lucru nu este întîmplător.

”Autoritățile nu se ocupă de economie, nu stimulează creșterea economică, ceea ce ar duce la dezvoltarea bazei impozabile și majorarea veniturilor interne în buget. În această situație, tot ce-i rămîne de făcut guvernării este să se bazeze pe resursele externe”, a spus Zinaida Greceanîi.

În același timp, în cadrul discuțiilor despre proiectele de buget pentru 2016, 2017 și 2018, Partidul Socialiștilor a subliniat faptul că o astfel de accentuare a resurselor externe include riscuri ridicate de neîndeplinire a bugetului deja etapa de elaborare a acestuia! Guvernul modifică bugetul tocmai din cauza faptului că nu a primit credite externe și subvenții în sumele planificate inițial.

”Așa a fost și în anul 2016, și în 2017, și asta este și acum! Pe lîngă faptul că în toamna anului trecut, guvernarea a venit în parlament cu modificări ale bugetului tocmai din cauza lipsei de împrumuturi și subvenții în valoare totală de 4,3 miliarde de lei”, a spus Zinaida Greceanîi.

Ea a remarcat că, inițial, resursele externe în buget au fost planificate în sumă de 10,4 miliarde lei (aproape 30% din buget), după modificare – 6,1 miliarde lei (16% din buget) și de fapt, am primit 4,1 miliarde lei (13% din buget). Neîndeplinirea bugetului cu 70% s-a datorat lipsei de resurse externe.

Golul rezultat în buget a fost acoperit de venituri și taxe fiscale, majorarea cărora, pînă anul trecut, a depășit 20%. Avînd în vedere că, 60% din sumele necolectate erau credite, în structura deficitului resurselor de finanțare, emisia hîrtiilor de valoare de stat a crescut semnificativ. Inițial, a fost planificată răscumpărarea lor și, de fapt, plus 1,1 miliarde de lei.

”Anume acest lucru se întîmplă cu bugetul anului curent. Se propune reducerea planului pentru împrumuturile externe (cu 1,8 miliarde lei) și a granturilor (cu 900 milioane lei). În total o micșorare a resurselor externe cu 2,7 miliarde lei.

Dar se propune modificarea bugetului spre creșterea acestuia! Cum va fi compensată lipsa de resurse externe? Ca de obicei, din contul agenților economici și din contul nostru! Se planifică majorarea creșterii veniturilor fiscale cu 1,1 miliarde lei, iar emisia hîrtiilor de valoare de stat, cu 2,1 miliarde de lei, ceea ce va duce la creșterea datoriei interne de stat”, a conchis Zinaida Greceanîi.

Proiectul privind modificare bugetului de stat a fost examinat la ședința plenară a parlamentului din 24 mai.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă