12 aprilie 2018
Zinaida Greceanîi: Nu trebuie să ne separăm printr-o „cortină de fier” nici de Est, nici de Vest
Astăzi, 12 aprilie, preşedintele Partidul Socialiştilor din RM, Zinaida Greceanîi, a ţinut un discurs în cadrul forumului „Perspectiva economică eurasiatică”, de la Sankt Petersburg. În discursul prezentat au fost abordate probleme privind integrarea eurasiatică în contextul situaţiei din Moldova.
În raportul său, Zinaida Greceanîi a menţionat că Republica Moldova, fiind membră a CSI, deocamdată nu a aderat la UEEA, cu toate că este în proces de examinare posibilitatea obţinerii de către ţara noastră a statutului de ţară-observator.
Preşedintele PSRM a relatat despre consecinţele semnării de către Moldova a Acordului de Asociere cu UE, în vara anului 2014, în urma căruia, din programele guvernamentale a dispărut punctul privind parteneriatul strategic cu ţările CSI, în special cu Federația Rusă.
„Acum 9 ani, peste 70 la sută din populaţie credeau cu naivitate că integrarea europeană va contribui la ameliorarea situaţiei din ţară şi va avea un efect pozitiv asupra vieţii fiecărui cetăţean. Oamenilor li se promitea o accelerare a creşterii economice, o creștere a investiţiilor, o scădere a preţurilor, o majorare a veniturilor reale.
Aceste aşteptări au fost zădărnicite. Dacă, în perioada 2000-2008, atunci cînd a existat o paritate relativă, să-i spunem aşa, între Est şi Vest, indicele mediu al creşterii economice a constituit 6%. După semnarea Acordului de Asociere acesta s-a redus pînă la 3,3%. În locul accelerării s-a produs o încetinire practic dublă a creşterii economice!
Şi mai mult a degradat calitatea economiei noastre. Doar o treime din creşterea PIB-ului, în anul 2017 este legată de sfera de producere a economiei (dar şi aceasta, cu condiţia unei recolte bune în agricultură). Celelalte 2/3 ţin de servicii, adică de comerţ, telecomunicații, servicii financiar-bancare, precum şi impozite.
Al doilea moment. Ni s-a promis o creştere accelerată a exporturilor, inclusiv spre Uniunea Europeană. Dar, în perioada 2001-2008, creşterea anuală a exporturilor spre UE se cifra la 22%, iar după semnarea Acordului de Asociere – doar la 9%. Iarăşi constatăm o atenuare.
Al treilea moment. Dacă, în perioada 2000-2008, fluxul de investiţii străine directe în capital a crescut de mai bine de 5 ori, după anul 2009 fluxul de investiţii străine în capital s-a redus de 4 şi mai multe ori, înregistrînd cel mai scăzut nivel al PIB în toată istoria!
Cît priveşte investitorii interni, aceştia, vorba ceea, votează „noile reguli” pe negîndite. Anul trecut, în premieră, numărul de întreprinderi lichidate l-a depăşit pe cel al companiilor înregistrate.
S-a redus numărul populaţiei angajate şi această reducere a afectat mai multe domenii precum: industria, agricultura, construcţiile şi transportul, înregistrînd o creştere în comerţ şi în administrarea publică!
Al patrulea moment. O situaţie negativă se observă şi în domeniul remunerării muncii. Atunci cînd, în perioada 2000-2008, creşterea anuală a salariului real depăşea 13%, în perioada 2010-2017 aceasta a ajuns sub 3%.
Apropo, anume după semnarea Acordului de Asociere cu UE are loc o stratificare semnificativă a societăţii după cuantumul de remunerare a muncii. A crescut ponderea cetăţenilor cu salarii mai mici decît salariu mediu pe economie. Are loc o reducere a clasei de mijloc!
Totodată, scade consumul real. Oamenii renunţă la lucruri de primă necesitate, făcînd economii „pentru zile negre”.
Anume astfel reacţionează economia şi sfera socială la schimbarea priorităţilor economice externe – se reduc ritmurile creşterii economice, economia reală se comprimă și trece în umbră, iar sărăcia creşte! Dar, promisiunile au fost altele!”, a subliniat Zinaida Greceanîi.
Președintele PSRM a menţionat că poziţia fracţiunii parlamentare a socialiştilor și a Preşedintelui RM, Igor Dodon în domeniul priorităţilor economice externe este cu totul alta. Moldova are nevoie de o altă abordare.
„Noi nu putem şi nu trebuie să ne separăm printr-o „cortină de fier” nici de Est, nici de Vest”, a spus Zinaida Greceanîi. Ea a evidenţiat necesitatea colaborării Republicii Moldova cu Uniunea Economică Eurasiatică.
„Succesul înregistrat de Moldova în anul 2017 care constă în creşterea de cîteva ori a exporturilor spre Federaţia Rusă pentru mai multor categorii de produse, confirmă aşteptările noastre. Oamenii au simţit o speranţă şi noi nu avem dreptul să le zădărnicim aşteptările!
La toamnă, în Moldova, vor avea loc alegerile parlamentare şi noi sîntem convinşi că guvernarea va fi schimbată! La fel, sîntem convinși că noua guvernare va avea o poziţie absolut diferită pe mai multe chestiuni, în special acest lucru va viza colaborarea noastră cu Uniunea Economică Eurasiatică”, a spus în final preşedintele PSRM.