PSRM

20 martie 2018

Vladimir Golovatiuc: dincolo de cifrele de creștere nu există nici o dezvoltare

În spatele cifrelor de creștere economică anunțate de autoritățile din Moldova nu există dezvoltare, consideră deputatul parlamentului din fracțiunea Partidului Socialiștilor, Vladimir Golovatiuc. El a menționat acest lucru în cadrul emisiunii „Megafon”, la postul de televiziune NTV-Moldova, din data de 19 Martie.

„Nu contestăm faptul că cifrele înregistrează o creștere. Dar ce este în spatele acestor creșteri? Doar 20% din aceste creșteri se datorează ramurilor de bază ale economiei, sferei de producție. Restul sunt datorită serviciilor, comerțului, comunicațiilor mobile, serviciilor financiare, serviciilor valutare, serviciilor autorităților publice, și anume a tarifelor, a comisioanelor și impozitelor. Toate acestea au dus la o creștere, dar calitatea creșterii nu este durabilă.

Și această calitate este o consecință a ceea ce reprezintă economia noastră astăzi. Sfera materială constituie aproximativ 23-25%, restul serviciilor- 56-60% și impozitele – 15-18%. Aceasta este întreaga noastră economie și nu poate servi drept bază pentru o creștere durabilă. Nu din întîmplare, din 1991, în țara noastră,  într-un an se înregistrează o creștere,  iar într-un alt an sau doi ani – un declin. Economia este vulnerabilă,  instabilă. Și ce să vorbim despre business, despre cei angajați în economie, despre pensionari? Ei, de asemenea, sunt vulnerabili.

Dincolo de cifrele de creștere nu există nici o dezvoltare. Ca urmare, în țară nu crește ocuparea forței de muncă. Ni se spune: ocuparea forței de muncă a crescut. Potrivit datelor statistice publicate cu o săptămînă în urmă, ocuparea forței de muncă a scăzut,  în care sector? În sectorul de producție: în industrie, agricultură, iar creșterea se înregistrează în comerț și în sectorul administrației publice. Iată și  reforma administrației publice, în care este remarcată creșterea ocupării forței de muncă!”, a spus Vladimir Golovatiuc.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă