PSRM

30 martie 2018

Vladimir Golovatiuc: Este în interesul țării să fie soluţionate problemele sociale în baza creşterii economiei

La 30 martie, în cadrul şedinţei în plen a Parlamentului urma să fie examinată moţiunea de cenzură împotriva ministrului Muncii, Protecţiei Sociale şi Sănătăţii. Dar, majoritatea parlamentară a boicotat şedinţa, astfel fracţiunea Partidului Socialiştilor nu a reuşit să prezinte cetăţenilor ţării, de la tribuna parlamentară, poziţia proprie pe problema în cauză.

Deputatul fracţiunii PSRM, Vladimir Golovatiuc, şi-a expus în reţelele de socializare opinia referitor la problema asigurărilor sociale: 

– Pentru o funcţionare normală a sistemului de pensii, raportul necesar între numărul de pensionari şi cel al contribuabililor fondului social trebuie să fie de 100 : 300, altfel spus la 100 de pensionari trebuie să fie 300 de persoane care achită impozite Casei Naţionale pentru Asigurări Sociale (CNAS). În prezent, acest raport este de circa 100 : 110 şi înregistrează o tendinţă de scădere.
În aceste condiţii CNAS se confruntă cu grave probleme.

Contribuţiile plătitorilor la Fondul Social nu sînt suficiente nu doar pentru majorarea pensiilor, ci şi pentru achitarea acestora în cuantumurile existente. Diferența este acoperită prin transferuri de la bugetul de stat şi volumul acestui suport continuă să crească. Dacă, în anul 2013, volumul transferurilor constituia 2,8 mlrd. lei, pentru anul 2018 transferul preconizat de la bugetul de stat spre Fondul Social se cifrează la 6,8 mlrd. lei, adică a crescut, timp de cinci ani, de circa 2,5 ori.

Ce ne aşteaptă în viitor? La ce speră autorităţile? Probabil, „ele” contează pe asistenţă din partea Occidentului?! Este naiv să o facă. Începînd cu anul trecut, asistenţa occidentală pentru autorităţile moldoveneşti a suferit nişte schimbări importante – se reduce ponderea (şi volumul) asistenţei gratuite (granturi) şi creşte (în mod semnificativ) ponderea împrumuturilor, adică, la simplu vorbind, Moldova a fost pusă „la contor”!!! Reiese că, pentru a-şi onora obligaţiile în faţa pensionarilor, Guvernul ia împrumuturi din Occident! Şi cine va rambursa aceste împrumuturi? Copiii şi nepoţii acestor pensionari?!

Este în interesul ţării să soluţioneze problemele asigurării cu pensii, la fel ca şi celelalte probleme sociale, printr-o creştere a economiei şi promovarea unor politici sociale eficiente!

Şi ce se întîmplă la noi? Creşterea contabilă a economiei, adică cifra de creştere există, iar dezvoltarea ţării lipseşte. Se reduce numărul de angajaţi în economia naţională, în primul rînd, în industrie, agricultură, în construcţii şi în transport! Se reduce numărul de persoane care au un salariu mai mult sau mai puţin garantat!

Cine va susţine, în astfel de condiţii, fondul social?!

Nu sîntem naivi, noi recunoaştem, cei de la guvernare nu au răspunsuri clare la aceste întrebări. Şi aceasta nu este întîmplător. Pur şi simplu, dezvoltarea economiei în sensul normal al cuvîntului, nu este un obiectiv pentru ei. Economia înseamnă producerea unui produs. Datorită acestui fapt, oamenii, şi lucrătorii, şi oamenii de afaceri – obţin venituri. Prin aceasta are loc şi completarea bugetului! Nu prin împrumuturi şi pomeni din afara ţării, ci DATORITĂ PRODUCŢIEI PROPRII!

Cu o astfel de abordare şi în bugetul de stat, şi în Fondul Social vor fi suficiente mijloace pentru rezolvarea sarcinilor ce stau în faţa statului.

Va continua.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă