PSRM

20 septembrie 2018

Vladimir Golovatiuc: Reducerea fluxurilor valutare din Occident sînt legate de acţiunile actualei guvernări

Deputatul Parlamentului din fracţiunea Partidului Socialiştilor, Vladimir Golovatiuc, a explicat motivul reducerii fluxurilor de valută din Occident spre Moldova şi de ce autorităţile ţării s-au numit pe neprins de veste „pro-moldovenești”. Despre aceasta, deputatul a scris pe pagina sa din reţelele de socializare. Vă prezentăm textul integral al postării.

La începutul lunii august, am prezentat cîteva opinii vizavi de finanţarea din exterior a autorităţilor publice din Moldova după îngheţarea de către Uniunea Europeană a asistenţei macrofinanciare.

Vă amintesc că, la sfîrşitul lunii iunie, UE a suspendat asistenţa macrofinanciară pentru ţara noastră (100 mln. Euro), imediat după care FMI, Banca Mondială şi cîteva alte structuri au alocat, în iunie şi iulie, circa 100 mln. de dolari SUA.

Am fost foarte curios să ştiu ce va urma în august, după ce mai multe organizații financiare internaţionale şi-au expus nemulțumirea faţă de unele acţiuni ale autorităţilor moldoveneşti.

Recent, BNM a făcut publice datele privind încasările valutare pentru Guvern şi Banca Naţională, în luna august. Se conturează un tablou foarte interesant. În iunie, guvernarea a primit 47 mln. dolari, în iulie – 49 mln., iar în august – 4,5 mln., adică de 10 ori mai puţin!!!

Totodată, plăţile pentru deservirea datoriei externe au constituit 46 mln. de dolari SUA, crescînd, în raport cu luna iulie aproape de 3 ori, iar în raport cu iunie – de peste 10 ori!!!

Credeam că este ceva legat de caracterul sezonier, dar, din păcate, nu este aşa!

În anul 2017, încasările s-au cifrat la peste 8 mln. de dolari SUA, în 2016 – 72 mln. şi în 2015 – 31 mln. În acelaşi timp, în toţi aceşti ani, încasările din august erau mult mai mari decît cele din iulie şi iunie!

Aşadar, reducerea fluxurilor valutare din Occident, cu o mare probabilitate, au legătură directă cu acţiunile guvernării actuale.

Posibil, anume de aceea, printre altele, guvernarea a început să se numească tot mai des pro-moldovenească, în timp ce pînă nu demult, era pro-occidentală!

Altfel, este greu să îmbini caracterul pro-occidental cu critica tot mai intensă din partea acestui Occident!  Care ar fi explicaţia că guvernarea pro-occidentală a Moldovei este tot mai mult şi tot mai dur criticată chiar de însuşi Occident? Neascultarea?!

Mai frumoasă (pentru alegător) ar fi o altă interpretare: Occidentul este nemulţumit de faptul că autorităţile de la Chişinău promovează şi intenţionează să promoveze şi pe viitor propria politică, reieşind doar din interesele Moldovei! Frumos, nu-i aşa?

În aşa caz, de ce în toţi aceşti ani, guvernarea, unde trebuie şi unde nu trebuie, ca pe „Tatăl Nostru” declara că „în conformitate cu Acordul de Asociere…”, „întru executarea Directivei cutare sau cutare a UE…” etc.?

Este simplu – se apropie alegerile şi măcar acum ar trebui să fie mai aproape de popor, iar poporul a obosit de tot de aceste directive străine!

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă