PSRM

15 februarie 2018

Iluminatul cu LED-uri va permite municipalității să economisească semnificativ banii

Consilierul municipal al fracțiunii Partidului Socialiștilor, Anton Leadschii, a propus miercuri, 14 februarie, în cadrul unei audieri privind modernizarea sistemului de iluminare urbană, să treacă de la iluminarea obișnuita, la cea cu LED (LED). Potrivit lui, acest lucru va permite economisirea resurselor financiare în mod semnificativ.

Până în prezent, în Chişinău iluminarea este de tip vechi şi demult era nevoie să fie reînoită. Pentru reînoirea iluminării urbane, ar fi nevoie de aproximativ 4-5 ani. „Noua iluminare ne va permite economisirea în mod semnificativ a banilor „, – a spus consilierul.

Potrivit lui, iluminarea stradală din prezent, orbeşte șoferii. Sistemul de iluminare este controlat manual.

Iluminarea cu LED-uri are un sistem de control de la distanţă care îi permite operatorului să identifice unde lampa este arsă, şi de asemenea să primească toate datele ce ţin de energia electrică.

„Sistemul LED va funcționa conform programului și în dependenţă de timpul anului. De asemenea, puteți modifica puterea iluminării. Vor fi montate lentile speciale, care vor asigura iluminatul adecvat al trecerilor pietonale, totodată acestea nu vor orbi conducătorii auto. Şi parcurile vor fi iluminate, dar aici sistemul va fi de altă natură, diferită de cea pentru drumuri”, a spus socialistul.

După cum a informat consilierul, anual, de la bugetul municipal sînt alocate 72 mln. lei pentru activitatea „Lumteh”-ului. Bugetul-2018 prevede 32 milioane lei pentru modernizarea sistemelor de iluminat pe cîteva astrăzi, dar care vor fi criteriile în cadrul modernizării, nu se cunoaşte.

Participanții la discuție au menționat că în timpul rezolvării problemei iluminatului la Chișinău, autoritățile municipale ar trebui să utilizeze argumente profesioniste.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă