PSRM

13 iulie 2018

Socialiştii au venit cu o iniţiativă privind soluţionarea problemei spaţiului locativ pentru tinerii specialişti

Preşedintele fracţiunii Partidului Socialiştilor din RM în Consiliul Municipal Chişinău, Ion Ceban, a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă din 13 iulie, o nouă iniţiativă a socialiştilor. Proiectul prevede susţinerea tinerilor specialişti din sfera bugetară care activează în municipiu, în soluţionarea problemei spaţiului locativ. Liderul fracţiunii PSRM a amintit celor prezenţi că, în timpul campaniei electorale pentru alegerea primarului general de Chişinău, au fost multe discuţii la acest subiect.

Ion Ceban a menţionat că proiectul deja a trecut toate procedurile de coordonare cu părţile interesate, fiind depus la cancelaria Primăriei şi transmis tuturor fracţiunilor din CMC. Proiectul prevede alocarea a cîte 1 mie de lei lunar unui număr de aproximativ 500 de tineri specialişti, care activează primii trei ani în cadrul autorităţilor publice locale ale capitalei, a instituţiilor medico-sanitare, în sistemul de educaţie şi alte instituţii bugetare.

Costul proiectului este de aproximativ 2 mln. lei, cu condiţia că plăţile vor începe de la 1 septembrie. Socialistul a precizat că, deocamdată, este vorba doar despre achitări în anul 2018, în cadrul bugetului pentru anul în curs.

„Bani sunt. Am discutat acest subiect cu toate direcţiile. Am perfectat şi am colectat toate listele eventualilor beneficiari. Acum examinăm varianta potrivit căreia tinerii specialişti ar putea folosi banii nu doar pentru arenda de locuinţe, dar şi pentru achitarea creditului pentru procurarea de apartamente”.

Ion Ceban a amintit că situaţia din capitală privind asigurarea tinerilor specialişti cu locuinţe este foarte tristă. Asigurarea cu spaţiu locativ este unul din motivele pentru care tinerii specialişti nu se grăbesc să se angajeze în instituţiile bugetare. Astfel, doar în sistemul de educaţie al capitalei sînt înregistrate 158 de locuri vacante pentru învăţători. În acest sens, proiectul este foarte important pentru atragerea tinerilor specialişti.

 

 

 

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă