PSRM

18 octombrie 2018

Socialiștii despre introducerea sintagmei ”integrarea europeană” în Constituție: Acest joc nu are nimic cu interesele naționale

Fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din RM, a venit astăzi, 18 octombrie 2018, cu o declarație ce ține de încercarea Partidului Democrat de a introduce sintagma ”integrării europene”, drept vector al politicii externe a țării și, și-a expus poziția față de ideea de a organiza un referendum la acest subiect.

”Astăzi am avut încă un show regizat numit așa-zisa ”Integrare Europeană”. Toți acești nouă ani am criticat dur acest regim, anti–popular, anti-social, pe acei care, sub drapelul UE, au furat țara, au furat viitorul acestei țări, au închis sute de școli, grădinițe, au lichidat întreprinderi, au privatizat acele bunuri care au fost construite de către generații întregi de moldoveni.

Această ideologie a adus oamenii la sapă de lemn, oamenii nu au bani pentru lucrurile elementare, avem sute de mii de pensionari care trăiesc sub limita sărăției. Sute de mii de cetățeni au plecat din țară pentru a cîștiga un ban. Iar ei tot crează iluzia, chiar și atunci cînd UE spune foarte clar, că RM nu va adera la UE”, a spus deputatul Vlad Batrîncea după eșuarea procedurii de vot a amendamentului propus de către democrați.

Deputatul socialist a remarcat că nesupunerea acestui subiect referendumului, atunci cînd 70% din populația țării susținea acest vector, iar acum, cînd populația s-a decepționat în integrarea europeană, introducerea acestei sintagme în Constituția RM este doar un lucru inutil.

”Integrarea europeană, care este pe agenda unui partid politic, ca ideologie de stat, nu poate fi pur și simplu impusă, acest lucru este unul antidemocratic. Este o greșeală fatală a majorității parlamentare”, a menționat Vlad Batrîncea. – Este foarte bine că acest lucru nu s-a produs, deoarece este evident că acest lucru este un șantaj a partidelor de dreapta și o ocazie de a aranja o nuntă între PD, PPDA și PAS cu Maia Sandu. Sunt niște jocuri ostile care nu au nimic cu interesele naționale”, a remarcat socialistul.

Privind ideea democraților de a organiza un referendum la acest subiect, Vlad Batrîncea a menționat, că socialiștii, toți acești nouă ani au avut o poziție fermă ce ține de cele mai importante subiecte de interes național, de a fi supuse referendumului, pentru ca cetățenii să hotărască. Acest lucru este stipulat în Constituția Republicii Moldova. Însă, majoritatea de la guvernare a făcut tot posibilul pentru a bloca această procedură democratică.

Astfel, în 2017, Președintele RM Igor Dodon a propus organizarea unui referendum consultativ privind modificarea Constituției, atribuirea mai multor prerogative șefului statului, dezolvarea Parlamentului, organizarea alegerilor anticipate, modificarea numărului de deputați de la 101 la 71, introducerea în programul școlar a ”Istoriei Moldovei” și anularea legii care a trecut furtul miliardului drept datorie publică.

Însă, majoritatea de la guvernare s-a expus împotriva referendumului, iar Curtea Constituțională, care este un acolit al acesteia a anulat decretul președintelui de a organiza un asemenea referendum.

”Toți acești 9 ani, ei s-au temut de referendum, pentru că știu că orice referendum va pune punct așa-numitei ”integrări europene”. Suntem convinși că, în caz de referendum, oamenii se vor expune împotriva regimului ”pro-european”.

Credem cu fermitate, că în următorul parlament va fi o altă majoritate, care va lucra pentru interesele țării, pentru fortificarea statalității și suveranității Republicii Moldova și va avea o politică echilibrată, atît la est cît și la vest”, a declarat Vlad Batrîncea.
Socialiștii au menționat, că poziția privind subiectul referendumului propus de către democrați, PSRM o va expune după consulatarea cu cetățenii, cu Președinele RM (luînd în calcul că PSRM este un partid pro-prezidențial), după analizarea legislației.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă