PSRM

07 martie 2018

Socialiștii și conducerea parcului Dendrarium au venit cu o propunere de dezvoltare a parcului

Fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, împreună cu conducerea parcului Dendrarium, pe data de 7 Martie, au venit cu  propuneri de dezvoltare a parcului, precum și modificări ale taxei de intrare.

Directorul parcului Dendrarium, Ion Uzun, a prezentat marți, în cadrul masei rotunde, un proiect privind îmbunătățirea teritoriului parcului și implementarea unui număr de proiecte.

 

„Propunem crearea unei „Grădini a Eternității” sau a unei grădini cu cascade de apă, specii rare de plante. În primăvară intenționăm să mergem în Ungaria și să comandăm diferite tipuri de plante. De asemenea, în acest an planificăm crearea unui rozariu. Vrem să creăm un al doilea rozariu, primul este la intrarea în Dendrarium. Va exista un complex de rozarieri,care pînă în prezent nu există nici în Chișinău și nici în Moldova. În plus, avem în vedere crearea unui skatepark”, a spus Ion Uzun.

El a mai spus că se planifică instalarea turnicheților, astfel, încît oamenii să nu stea la cozi lungi. În plus, se intenționează crearea unei noi intrări în parc de pe strada Șciusev și extinderea programului de lucru de la 06.00 la 00.00 (azi, orele de lucru sunt de la 08.00 la 21.00). Acest lucru va spori numărul de vizitatori al parcului.

Directorul s-a plîns de buget mic și a propus mărirea acestuia, care va permite efectuare a mai multor lucrări și sădirea a mai multor plante.

„În 2016, bugetul a fost de 5 milioane lei, în 2017 de 6,5 milioane lei, iar în 2018 – 7 milioane lei și 1,5 milioane lei venit de la intrarea în parc. În plus,cu fiecare an, numărul ședințelor foto pentru nunți în parc scade. În 2016, au fost 900 de nunți, iar în 2017, 620. Acesta este principalul venit al parcului. De la vînzarea de bilete în perioada 2005-2006, venitul a fost de 12 – 18 mii lei, în 2017 mai mult de 1 milion de lei. Vă rugăm să măriți taxa de intrare. Timpul trece, bugetul nu crește, iar parcul se dezvoltă și devine mai bun și mai bun. Este foarte dificil de menținut din eforturile proprii „, a spus Uzun.

Consilierul municipal al fracțiunii  PSRM, Alexandr Odințov, a spus că există două opțiuni privind costul taxei de intrare, prima – intrarea liberă. Pentru ca intrarea să fie liberă, este necesar ca municipalitatea, alături de bugetul parcului, să aloce cel puțin 1,5 milioane de lei. A doua opțiune este, de a ridica tariful însă, pentru pensionari de-a fi intrarea gratuită, iar pentru studenții un preț cu reducere.

„Această practică, cu intrarea contra plată se practică în diferite țări. Întrebarea este dacă municipalitatea are posibilitatea de a aloca bani și de a oferi intrarea gratuită”, a spus consilierul.

El a dat citire și propunerilor din partea cetățenilor care i-au scris pe rețelele de socializare.

Odințov a sugerat, „să se ofere posibilitatea de a vota pe site-ul Dendrariumului, http://dendrariu.md, astfel încît toată lumea să își poată exprima dorințele pentru îmbunătățirea parcului”.

Socialistul a informat conducerea și pe cei prezenți în sală, că fracțiunea PSRM va asigura din propriile cheltuieli, table de șah pentru parc.

Consilierul PSRM, Nichita Țurcan, a cerut conducerii parcului să vină la ședința consiliului municipal și să anunțe despre problemele și propunerile existente.

Consilierul PSRM, Dinari Cojocaru, a propus ideea de a crește în seră flori de vînzare.

Participanții au fost de acord să prelucreze toate propunerile și să organizeze dezbateri publice privind dezvoltarea Dendrariumului.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă