PSRM

11 aprilie 2018

Ocnița și Basarabeasca au încheiat în Kursk (Rusia) protocoalele privind înfrățirea

Delegația Republicii Moldova a participat în zilele de 29-31 Martie 2018, la Festivalul interregional „Mărțișor 2018“, la reuniunea organizațiilor interregionale obștești, „Uniunea asociațiilor moldovenilor“ ”Baștina”, precum și la tărgul-expoziție de prietenie moldo-rusă în orașul Federației Ruse, Kursk. Inițiativa comunității moldovenești de a organiza festivalul, anul trecut, a fost susținută de guvernatorul regiunii Kursk din Federația Rusă, Alexandr Mihailov.

În componența delegației a fost inclus Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Andrei Neguța, consilierul președintelui RM pentru relațiile cu diaspora, Cristina Buga, de asemenea, deputatul parlamentar, Adrian Lebedinschi și delegațiile din raioanele Ocnița, Drochia și Basarabeasca.

În Kursk, delegația moldovenească a participat la masa rotundă, cu tema: „Colaborarea interregională la nivel municipal”.

Președintele comitetului pentru dezvoltarea relațiilor externe, a regiunii Kursk, Svetlana Doroș a declarat în cadrul ședinței că, în timpul celor cincisprezece ani de dinamizare a Acordului de cooperare dintre administrația regiunii Kursk și Ministerul Economiei al Republicii Moldova, volumul comerțului exterior a crescut de 4,5 ori, iar la sfîrșitul anului 2017, a ajuns aproximativ la 7 milioane de $.

La sfîrșitul mesei rotunde, au fost semnate Protocoalele privind relația de înfrățire a orașelor. Documentul a fost semnat de vicepreședintele raionului Ocnița, Angela  Crucichevici și șeful raionului Kurchatov, regiunea Kursk din Federația Rusă, Alexandr Yarîghin.

„Acest moment istoric va deveni nu numai un simbol al înfrățirii și al prieteniei, ci va întări și va extinde semnificativ relațiile noastre. Raionul Ocnița va primi un nou imbold pentru realizarea proiectelor, a programelor, a diferitelor evenimente din sfera socială, culturală și economică.

Protocolul de înfrățire a fost încheiat și de raionul Basarabeasca a RM cu orașul din Federația Rusă, Jeleznogorsk. Președintele raionului Basarabeasca, Piotr Pușcari, a menționat că semnarea acordului este un eveniment istoric important.

„La noi în raion, locuiesc, în mare parte vorbitori de limbă rusă. Locuitorii din raionul noastru, dar și din întreaga republică, își doresc o reînnoire a relațiilor prietenești cu Rusia. Activitatea în această direcție este susținută și de către Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Personal, voi face tot posibilul ca aceste conexiuni să se dezvolte și să se consolideze”.

În Kursk, delegația moldovenească a depus flori la complexul memorial „În memoria celor căzuți în Marele Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945“, și la poalele monumentului al marinarilor care au decedat în submarinul nuclear „Kursk“.

De asemenea, membrii delegației Republicii Moldova, au participat, la sesiunea experților „Moldova- Kursk, cooperare fără granițe” din cadrul Camerei de Comerț și Industrie.

În cadrul festivalului cultural – național „Mărțișor 2018“, din inițiativa „Comunității Moldovenilor“ din Kursk, au participat invitați din 23 de regiuni și orașe: Moscova, Sankt-Petersburg, Krasnoiarsk, Sahalin, Habarovsk, Ufa, Surgut, Murmansk etc. Colectivele artisitice – Orchestra de Muzică Populară a Consiliului Raional Ocnița „Rapsozii Nordului” și Ansamblul de Dansuri „Izvoraș” din orașul Drochia, care au evoluat cu un program artistic impresionant și lăudabil în orașul Kurciatov, la Palatul Tineretului și în PiațaСоветов” , a orașului Kursk. În plus, în cadrul evenimentului, s-a desfășurat tîrgul-expoziție ”Moldova- regiunile Rusiei, cooperare fără granițe”.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă