PSRM

08 mai 2018

Ion Ceban a vorbit despre măsuri de susţinere a persoanelor social-vulnerabile

Candidatul Partidului Socialiștilor din RM, la funcția de primar general al Chișinăului, Ion Ceban, a vorbit în cadrul conferinței de presă, susținută în ziua de 8 mai, despre măsurile de susținere a persoanelor cu dizabilităţi, a pensionarilor, a altor categorii vulnerabile din punct de vedere social, pe care candidatul este gata să le întreprindă, după accederea în funcție.

Mai întîi de toate, pînă în luna noiembrie 2018, va fi elaborat un program municipal pe termen mediu de susţinere a persoanelor cu dizabilităţi. Se planifică formarea unui consiliu pe lîngă Primarul general al capitalei care se va ocupa cu examinarea şi soluţionarea problemelor actuale ale persoanelor cu dizabilităţi.

Ion Ceban a anunțat că, vor fi instalate ascensoare speciale pentru persoanele cu dizabilităţi în instituţiile medicale şi cele municipale administrative. ”În total, urmează să instalăm 20 de ascensoare de acest fel”.

Pentru persoanele cu deficiențe de vedere, vor fi amenajate treceri de pietoni tactile și instalate 20 de semafoare cu semnal sonor. Se planifică continuarea programului privind asigurarea persoanelor cu deficienţe de auz cu aparate auditive, a persoanelor cu deficienţe de vedere – cu ochelari speciali, bastoane, termometre, protezare oculară gratuită etc.

”Ţin să menţionez că şi în continuare în aria preocupărilor noastre prioritare vor intra pensionarii, dar şi alte categorii vulnerabile din punct de vedere social. Astfel, în ajunul sărbătorilor, dar şi a altor date marcante, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi, alte categorii sociale vor beneficia de ajutoare din partea Primăriei. Estimările noastre arată că beneficiari vor fi peste 100 mii de persoane”, a spus Ion Ceban.

El a remarcat că, echipa sa planifică să extindă centrele sociale pentru acordarea serviciilor păturilor social-vulnerabile, inclusiv pensionarilor şi persoanelor cu dizabilităţi.

În cadrul unui parteneriat public-privat, se intenţionează redeschiderea centrului pentru persoane de vîrsta a treia şi invalizi, dar şi construcţia încă a unui centru pe strada Haltei 2, pentru persoanele fără adăpost şi fără domiciliu stabil. Inclusiv în acest edificiu vor fi oferite şi posibilităţi de angajare a persoanelor respective în cîmpul muncii. La moment, se examinează posibilitatea deschiderii unui astfel de centru şi în incinta spitalului nr. 4 de pe strada Columna.

Echipa candidatului PSRM intenţionează redeschiderea a trei cămine pentru asigurarea cu spaţiu locativ social a tinerilor orfani şi a familiilor tinere, introducerea în state a 300 de asistenţi personali pentru persoanele cu dizabilităţi severe, majorarea de trei ori a numărului de beneficiari de serviciile cantinelor sociale, majorarea cu 20% a numărului de beneficiari de compensaţii la plata agentului termic, a tarifului la apă şi pentru evacuarea deşeurilor menajere, majorarea cu 10% a numărului persoanelor ce vor beneficia de compensaţii la călătoria cu transportul public urban şi suburban.

”Noi nu doar ştim starea reală a lucrurilor din domeniul protecţiei pensionarilor, persoanelor cu dizabilităţi, reprezentanţilor altor categorii vulnerabile din punct de vedere social, dar şi avem soluţii concrete pentru problemele cu care se confruntă ei. Şi aceste soluţii vor fi implementate imediat după ce voi prelua mandatul de Primar general al municipiului Chişinău”, a spus Ion Ceban.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă