PSRM

13 iunie 2018

Ion Ceban vine cu soluții pentru stoparea construcțiilor ilegale

Șeful fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău, Ion Ceban, a susținut astăzi, 13 iunie, o conferință de presă în care a vorbit despre situația scandaloasă a cinematografului Gaudeamus și venit cu soluții pentru stoparea construcțiilor ilegale din municipiul Chișinău.

În cadrul conferinței, Ion Ceban a declarat că, fracțiunea PSRM în CMC a reușit să oprească zeci de construcții ilegale, inclusiv și în cazul cinematografului Gaudeamus.

Socialistul a menționat că, în Chișinău sunt peste 2000 de construcții ilegale sau care se află la limita legalității cu care se luptă împreună cu echipa sa.

Liderul PSRM în Consiliul municipal Chișinău a remarcat că înaintează ceva revoluționar pentru Chișinău ca și soluție pentru ca astfel de construcții să fie stopate. Deja mîine, 14 iunie, fracțiunea PSRM va înainta un șir de propuneri în cadrul CMC pentru soluționarea acestor probleme.

”Majoritatea construcțiilor problematice se află sau pe terenuri care sunt proprietate municipală, sau pe terenuri date în arendă. Propun ca, absolut toate terenurile care sunt proprietate muncipală, dar și cele care se afla în domeniul privat să fie trecute în domeniul public pînă la aprobarea planului urbanistic general al Chișinăului în formula nouă”, a propus Ceban.

Consilierul PSRM a făcut apel către Năstase să-și convingă colegii din alte fracțiuni, care l-au sprijinit în acest scrutin și să susțină acest proiect care ar permite evitarea construcțiilor ilegale.

”Toată proprietatea va trece în domeniul public, facem tot ce ține de delimitarea proprietății municipale, facem tot ce ține de planul general de urbanistică și planurile zonale, iar după asta, purcedem la construcții în regim normal”, a menționat Ion Ceban.

Socialistul a explicat că ar exista și reglementări pentru cazuri individuale, proiecte de decizie care să vină în sprijinul oamenilor de bună credință.

Ceea ce ține de demolarea cinematografului Gaudeamus, Ceban a remarcat că fracțiunea PSRM a întreprins mai bine de 50 de acțiuni pentru a preveni această situație, iar decizia de demolare a fost una de care aceștia nu au știut. Construcția unui bloc cu etaje pe acel teren este inadmisibilă. Astfel, consilierul socialist propune exproprierea actualului proprietar, pentru cauza de utilitate  publică, ceea ce ar înseamna că acest loc poate fi expropriat în vederea construirii unui edificiu de sănătate, cultură și sport sau conservarea unui monument cultural.

”Propunem alocarea aproximativ a 15 milioane de lei pentru inițierea construcției unui centru de creație, cultură, activități pentru copii și tineri care lipsește în acea zonă”, a intervenit socialistul.

Șeful fracțiunii PSRM în CMC a subliniat că, proprietarul terenului în cauză trebuie să negocieze cu CMC în vederea răscumpărării acestui teren sau schimbarea terenului dat pe unul echivalent.

Ceban a afirmat că nu se va construi nici un bloc pe acest teritoriu dacă primarul nou ales va avea voință politică, iar fracțiunea PSRM în Consiliul municipal Chișinău este gată să ofere orice ajutor în acest sens.

”Nu este încălcarea unor drepturi private a cuiva. Este o instanță de judecata în raport cu Ministerul Culturii, în care spune că nu este voie să se construiască clădiri cu multe etaje pe acel teren”, a subliniat Ion Ceban.

Reamintim că, fracțiunea PSRM în CMC a reușit să oprească zeci de construcții ilegale din municipiul Chișinău.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă