PSRM

06 aprilie 2018

Ion Ceban: Pentru a transforma Chișinăul într-o capitală europeană, nu avem nevoie de resurse enorme, ci de voință politică

Acest lucru a fost enunțat în timpul conferințe de presă, privind vizitele celor trei capitale, care au avut loc în Aprilie, de către șeful fracțiunii Partidului Socialiștilor în Consiliul municipal Chișinău, candidatul PSRM la funcția de primar general al capitalei, Ion Ceban.

El, a spus, că în ultimele zile s-a întîlnit cu liderii celor trei orașe și șefii instituțiilor administrative ale orașului, la fel, a vizitat diverse obiecte a acestor orașe.

„Chișinăul are numeroase acorduri de cooperare cu alte capitale, dar cele mai multe dintre ele, doar adună praful de pe rafturile funcționarilor, ceea nu este bine deloc. Ar fi firesc să se creeze o structură care să administreze aceste acorduri, astfel încît să aducă beneficii cu adevărat acestui oraș”, a spus Ceban.

El a menționat că, rezultatul călătoriilor sale la Budapesta, Minsk și Baku, sunt acorduri și schimburi de experiență cu specialiști și experți din diferite domenii.

„La Budapesta am căzut de acord cu privire la încheierea unui acord, în cel mai scurt timp, privind cooperarea în diferite domenii: planul urbanistic de dezvoltare al orașului, reparația străzilor și trotuarelor, transportul public, parcările, sistem locativ-comunal, colectare și reciclarea deșeurilor, soluții de management și alte domenii“, a spus, Ion Ceban.

În Minsk, el, a fost uimit de curățenia și ordinea din această capitală a statului post-sovietic. „Ar fi bine ca un grup de jurnaliști moldoveni să viziteze orașul Minsk pentru a vedea cum arată un oraș bine administrat. Este întruchiparea celor mai bune practici urbane europene și mondiale.

Și pentru a face acest lucru, nu trebuie resurse uriașe, ci doar voință politică. La noi în ultimii ani s-a vorbit despre orice: despre tancurile rusești, unionism – și sub aceste pretexte se furau bani, în loc de a se cheltui acești bani, pentru necesitățile acestui oraș”, a remarcat, candidatul la funcția de primar general, Ion Ceban.

El a spus că în Minsk, au fost încheiate acorduri concrete în diferite domenii. „În următoarele două luni se vor forma două delegații. Una se va concentra pe transportul public, trafic, servicii comunal-locative și altele, iar cea de a doua – se va concentra pe dezvoltarea planului urbanistic al Chișinăului, se vor efectua vizite la institutele de proiectare. În același timp, componența delegațiilor va fi determinată fără a se ține cont de afilierea politică”, a menționat Ion Ceban.

În ceea ce privește orașul Baku, aici, potrivit lui Ion Ceban, există un obiectiv clar, stabilit și implementat, acesta este construirea a numeroase obiecte culturale și sportive în ultimii ani. Și aproape peste tot s-a renunțat la construcția clădirilor în favoarea creării parcurilor urbane și a locurilor publice, iar aici, nimeni nu îndrăznește să taie măcar un copac, fără permisiunea autorităților.

În concluzie, Ion Ceban, a spus că va depune tot efortul, pentru ca pînă la sfîrșitul acestui an, să fie elaborat, un nou plan urbanistic al Chișinăului, aprobarea unui concept de dezvoltare a orașului pentru următorii cîțiva ani, o harta de investiții a Chișinăului, precum și o serie de politici și strategii sectoriale.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă