PSRM

01 noiembrie 2018

Fracțiunea PSRM a cerut să fie luate măsuri privind păstrarea monumentelor istorice de arhitectură

Fracțiunea PSRM a cerut, la ședința parlamentului din 1 noiembrie, să fie luate măsuri privind păstrarea monumentelor istorice de arhitectură și a cerut audierea cu privire la acest subiect.

Deputatul fracțiunii PSRM Marina Radvan a remarcat în cadrul ședinței că în ultimul timp tot mai des observăm că se distrug monumente istorice de arhitectură, în pofida faptului că fac parte din lista națională a monumetelor protejate de stat. Ea a menționat că a fost distrus Palatul de Cultură a Sindicatelor din sectorul Rîșcani, iar mozaicul unical și fațada clădirii au fost demontate.

”Din păcate noi nu cunoaștem care sunt următoarele acțiuni pentru păstarea acestui mozaic”, a reiterat deputatul. Ea a menționat faptul că în cadrul lucrărilor de reparație de pe strada Ștefan cel Mare sunt distruse și dezbătute elemente istorice de decor care înfrumusețează fațadele clădirilor istorice din oraș.

”În ultimii ani au fost distruse peste 100 de monumente istorice de arhitectură și această tendință continuă”, a remarcat Marina Radvan, care a cerut audierea ministrului educației, cercetării și culturii cu privire la următoarele acțiuni întreprinse pentru păstarea monumentelor.

Deputatul PSRM Vlad Batrîncea a reiterat că în asemenea condiții barbare față de monumentele de arhitectură, cît și în cazul lipsei unei reacții din partea structurilor responsabile, parlamentul este obligat să abordeze acest subiect.

”Nimeni nu trebuie să abordeze acest subiect prin prisma politicii, fie că ne place sau nu. Voi nu ați construit nimic, dar în schimb distrugeți”, a replicat Vlad Batrîncea, liberalilor care consideră că, Chișinăul trebuie ”eliberat de patrimoniul său”. El a amintit că toate aceste clădiri au fost construite avînd pe ele simbolul secerii și ciocanului. Și dacă oponenții ”trecutului sovietic” vor să vadă simbolurile sale, atunci să construiască ei clădiri și să amplaseze pe ele simbolurile sale ideologice.

De asemenea, socialistul a subliniat faptul că atunci cînd se distrug monumente, cineva are nevoie de terenurile pe care acestea sunt amplasate, cum a fost în cazul Palatului de cultură a sindicatelor. De aceea ar fi bine să fie audiat ministrul culturii care trebuie să ocrotească monumentele.

”Palatul de cultură a sindicatelor a fost inclus în lista națională a monumetelor protejate de stat și ar fi trebuit să fie protejat, este o întrebare foarte simplă, în afara politicului”, a remarcat Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă