PSRM

31 mai 2018

Fracțiunea PSRM a cerut anularea deciziei ANRE de a majora tarifele la produsele petroliere

În cadrul ședinței plenare a parlamentului din 31 mai, fracțiunea Partidului Socialiștilor a cerut anularea deciziei Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică de a majora tarifele începînd cu data de 30 mai. Această cerință a urmat după ce majoritatea parlamentară a refuzat audierea în parlament a directorului general al ANRE și a ministrului economiei.

Președintele PSRM, Zinaida Greceanîi, a remarcat că majoritatea parlamentară nu este interesată de ceea ce se întîmplă în economia moldovenească. Odată cu decizia ANRE de a majora tarifele la produsele petroliere aduce cu sine un șir de majorări de prețuri și tarife la produsele de primă necesitate, a serviciilor și vor afecta nu doar situația afacerilor moldovenești, dar în cele din urmă și nivelul de trai al populației.

Deputatul PSRM, Vladimir Golovatiuc a explicat că problema nu este întocmai în ultima decizie a ANRE, cît în Regulamentul conform căruia se stabilesc prețurile.

”Cu cîțiva ani în urmă a fost modificat mecanismul de reglementare a prețurilor la produsele de petroliere. Și astăzi, ANRE nu recomandă, ci obligă operatorii de piață să modifice tarifele, în ultimul timp – doar majorarea acestora. Din luna ianuarie a anului curent, ANRE a adoptat asemenea decizii practic la fiecare două săptămîni, de la începutul anului se înregistrează o creștere constantă a prețurilor la carburanți – în special la benzină și motorină – cîte 2 lei”, a declarat deputatul socialist.

El a atras atenția la ceea ce urmează să se întîmple dacă nu va fi anulată decizia ANRE de a majora prețurile și nu va fi revăzut regulamentul.

”De ce ține cont ANRE: 1) dinamica cursului valutei naționale, 2)prețurile mondiale pentru combustibil. Astăzi, economia mondială este în creștere. Respectiv, prețurile pentru combustibil pe piața mondială vor crește. Guvernarea prognozează devalorizarea leului pînă la sfîrșitul anului. În ultimile luni, din martie – dolarul s-a scumpit cu 40-60 de bani. Este mult. Și va continua să crească. Acești factori vor influența prețul la benzină, astfel, prețul pentru un litru de benzină va depăși prețul de 21 lei. Ceea ce va influența negativ economia noastră instabilă”, a remarcat Vladimir Golovatiuc.

Deputatul PSRM, Vlad Batrîncea a menționat că ANRE este un regulator național pe piața energetică, el există pe banii plătitorilor de impozite și în pofida independenței sale trebuie să apere interesele țării ți a populației.

”Cu toate acestea, obligînd operatorii de pe piață să mărească tarifele la produsele petroliere, ANRE a dat o lovitură puternică asupra populației țării. Noi cerem anularea acestei decizii și revizuirea Regulamentului”, a menționat Vlad Batrîncea.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă