20 septembrie 2018
Democrații și sateliții lor au refuzat să efectueze o investigație parlamentară în legătură cu accidentul în care a fost implicat președintele
În ziua de 19 septembrie, la ședința comisiei pentru securitate națională, apărare și ordine publică, deputatul PSRM Ghenadie Mitriuc a vorbit despre efectuarea unui eveniment de control parlamentar pentru activitatea Serviciului de Informații și Securitate și a Serviciului de Protecție și Pază de Stat, în legătură cu accidentul de circulație din 9 septembrie, în urma căruia au avut de suferit persoane care avea dreptul la pază de stat, este vorba despre președintele Igor Dodon și membrii familiei sale. După cum a menționat Ghenadi Mitriuc pe rețelele de socializare, președintele comisiei Eugen Carpov a insistat ca acest subiect să fie abordat abia la sfîrșitul ședinței.
”Eu nu m-am contrat, așa cum scopul meu și al partidului nostru nu este de a ne face publicitate pe seama acestor evenimente care pot influența securitatea națională a țării, dar de a înțelege cum stau lucrurile cu adevărat. Insistînd asupra audierii șefilor instituțiilor specializate de stat, am propus ca cei menționați anterior să prezinte un raport privind respectarea cerințelor prevăzute de lege. Iar după rezultatele audierilor, în caz de necesitate să se desfășoare o investigație parlamentară în raport cu activitatea organelor publice”, a menționat socialistul.
Deputatul este convins că: ”audierile parlamentare și investigația sunt necesare pentru a primi răspuns la multe întrebări venite din partea cetățenilor despre prezența sau lipsa intenției criminale a cuiva. În ceea ce privește obiecțiile că aceasta este obligația organelor de anchetă, vreau să ofer un contraargument: sunt de încredere organele de anchetă în statul capturat Republica Moldova?”, a menționat el.
”Practic, grupul persoanelor care controlează justiție în țara noastră, și-au expus deja verdictul. Directorul interimar al Serviciului de Protecție și Pază de stat Anatolie Golea a declarat că ”este absolut exclusă varianta unui atentat asupra președintelui”. Este cel puțin o dovadă de neprofesionalism să declari acest lucru. Domnul Golea și-a asumat funcția de investigare sau poate dorește să facă presiuni asupra organelor de anchetă, depășindu-și atribuțiile. Sau poate încearcă să ascundă astfel neglijența serviciului”, consideră Mitriuc.
Potrivit lui, într-un stat care funcționează conform normelor de drept (în special, în cele în care majoritatea parlamentară prezintă drept exemplu statele UE) un asemenea funcționar ar fi demisionat din propria inițiativă, așa cum în țara noastră majoritatea parlamentară a ignorat cerința legală de a efectua audieri și investigații în raport cu cele întîmplate pentru a identifica lacunele în asigurarea securității naționale și eliminarea ulterioară a acestora. Dacă nu deputații, atunci cine ar trebui să oblige funcționarii de la toate rangurile să respecte legile adoptate de aleșii poporului, s-a întrebat Mitriuc.
În pofida tuturor argumentelor, cerința celei mai mari fracțiuni din opoziție a fost respinsă. Membrii comisiei au votat în următorul fel: pentru – G. Mitriuc și C. Țuțu; împotrivă: R.Boțan, A. Reșetnicov, O. Ogor, E. Nichiforciuc. Deputatții E. Carpov și M. Spatari s-au abținut. Dar asta încă nu e tot. Fracțiunea noastră va continua lupta pentru a clarifica dacă au fost întreprinse acțiuni ”de amenințare a securității Republicii Moldova”, și anume ”atentat asupra vieții și sănătății și imnunității asupra înalților oficiali de stat”, a conchis deputatul PSRM: