PSRM

24 mai 2018

Ceban: Trebuie de readus Chișinăului itinerarele optime ale transportului public, care au fost vîndute de „eroii” precedentei administrații.

Călătorind prin Chișinău, transportul public ar trebui să se bucure de prioritate – troleibuze, autobuze, electrobuze – iar creșterea prețului pentru călătoriile cu transportul public ar trebui să fie justificate.

Acest lucru a fost comunicat de către candidatul Partidului Socialiștilor din RM la funcția de primar general al Chișinăului, Ion Ceban în carul dezbaterilor publice din 24 mai. El a vorbit despre multitudinea de probleme din sfera transportului public al capitalei și a prezentat soluțiile pe care le propune pentru rezolvarea acestora.

”În curînd, va fi lansată procedura de desfășurare a unei licitații publice pentru achiziționarea a 50 de autobuze noi. În primul rînd aceaste achiziții ar permite soluționarea problemei transportului, care circulă în suburbii și capitală. De asemenea, trebuie să înțelegem că este necesar să evităm dublarea rutelor care au fost cedate intenționat întreprinderilor private  de către cunoscuții „eroii” din municipalitate. Trebuie întoarse rutele avantajoase pentru municipalitate, trebuie semnate contracte de lungă durată, inclusiv cu firmele private pentru introducerea mijloacelor de transport cu capacitate medie de locuri.

Maxi–taxi-urile nu fac față fluxului de pasageri, nu sunt sigure și crează ambuteiaje. Mijloacele de transport cu capacitate medie vor permite economisirea  resurselor financiare care ar putea fi folosite pentru altceva”, a declarat Ceban.

Cu toate acestea, candidatul la funcția de primar general a recunoscut că soluționarea problemelor legate de maxi-taxi necesită timp, din cauza stării în care este parcul de autobuze din capitală, care lasă de dorit.

”Astăzi, urgent avem de 200 de autobuze noi. Din păcate, din punct de vedere financiar nu putem rezolva această problemă în acest an. Timp de doi ani putem suplini parcul cu 50 de autobuze noi și 35 de troleibuze. Dacă azi ne refuzăm de sectorul privat de transportare a pasagerilor, vom avea un colaps în sfera transportului. Trebuie de găsit soluții, dar să ținem cont de faptul că  transportul public va avea prioritate”, a remarcat Ceban.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă