PSRM

27 iulie 2020

Conducerea țării a discutat despre situația în agricultură

Președintele Parlamentului, președintele Partidului Sociliștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi a participat la ședința săptămînală cu Președintele RM Igor Dodon și Prim-ministru, Ion Chicu.

Participanții la ședință au discutat mai multe subiecte de importanță majoră, unul din ele fiind situația în agricultură și în special, despre seceta serioasă care a afectat grav roada cerealelor din prima și a două grupă.

Reieșind din această situație, s-a vorbit despre  alocarea surselor financiare suplimentare pentru susținerea agriculturilor, iar 100 milioane de lei deja au fost alocate sub formă de subvenții. Sumele respective vor fi repartizate în funcție de pierderile suferite de fiecare întreprindere agrară. În acest context, va fi elaborat și un regulament de repartizare a acestor subvenții.

Totodată, la capitolul venituri în buget și achitări ale plăților sociale s-a constatat stabilizarea situației. În luna iulie curent suma veniturilor încasate este aproape egală cu cea din iulie 2019. În aceeași ordine de idei a fost comunicat despre continuarea negocierilor cu Fondul Monetar Internațional. S-a menționat productivitatea acestui proces, fiind subliniat faptul că Guvernul Republicii Moldova nu își asumă niciun angajament care prevede înăsprirea politicii fiscale. S-a discutat astăzi și despre lansarea în curînd a negocierilor cu Federația Rusă în privința creditului în valoare de 200 milioane euro.

De asemenea, conducerea țării a abordat și subiectul privind situația pandemică, care rămîne îngrijorătoare, inclusiv la nivel regional. S-a constatat cu regret că săptămîna trecută cazurile de infectare cu COVID-19 au crescut în comparație cu săptămîna precedentă. Reieșind din acest considerent, Comisia Excepțională în Sănătate Publică a decis să prelungească starea de urgență în domeniu pînă pe 31 august.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă