PSRM

28 iulie 2022

Rezoluția Consiliului Republican al PSRM

Republica Moldova se confruntă cu cea mai mare criză social-economică din ultimii 20 de ani. Creșterea vertiginoasă a prețurilor la toate mărfurile și tarifele la serviciile locativ-comunale duce la sărăcirea populației.

Toate prognozele indică asupra faptului că prețurile și tarifele vor continua să crească, iar iarna va fi extrem de dificilă pentru țara noastră.

În condiții de secetă severă, agricultura țării noastre se confruntă cu una dintre cele mai grave crize. Datorită creșterii prețurilor la carburanți, agricultorii vorbesc despre faptul că la toamnă, prețurile la pâine vor crește și mai mult.

Ignorând opinia comunității științifice, a profesorilor universitari și a studenților, autoritățile implementează o „reforma” dezastruoasă a învățământului, care va duce la închiderea a peste 20 de instituții științifice și de învățământ, inclusiv a unei dintre cele mai vechi universități din țara noastră – Universitatea Agrară. În același timp, contrar promisiunilor guvernării, deja se majorează taxa de studii pentru studenți.

Reforma administrativă inițiată de autorități amenință existența raioanelor și satelor, a școlilor și grădinițelor, a spitalelor raionale și serviciilor de asistență socială. Categoric nu poate fi admis faptul ca specialiștii din alte țări să fie implicați în reforma administrativă din Moldova.

În condițiile unei crize totale ratingul guvernării se prăbușește. Dar, în loc să facă concluzii adecvate și să identifice soluții, partidul de la guvernare se transformă într-un regim al vremurilor „statului capturat”.

Socialiștii condamnă ferm acțiunile autorităților de a politiza și subordona justiția. Nimeni nu poate fi mai presus de lege! PSRM a pledat mereu pentru o justiție independentă și un stat de drept, pentru o anchetă corectă a cazurilor de rezonanță și atragerea la răspundere a hoților și corupților adevărați.

Dar, în loc de o justiție autentică cerută de popor, regimul oferă oamenilor show-uri televizate de persecutare a celor care nu sunt pe placul guvernării. Socialiștii condamnă acapararea politică a justiției, iar cei responsabili pentru aceste acțiuni vor fi aduși în fața justiției.

Guvernarea, aflată în declin, încearcă să se salveze în viitoarele alegeri prin modificarea Codului Electoral. Este vorba despre monopolizarea CEC, introducerea votului electronic, inclusiv votul de două zile (la anumite secții de votare).

În același timp, regimul de la guvernare recurge la o practică rușinoasă – la cenzură și constrângere a opoziției, a persoanelor incomode și a celor care gândesc altfel. Acțiunile autorităților, specifice regimurilor autoritare, sunt inacceptabile într-o societate democratică și duc la pierderea legitimității.

În acest sens, Consiliul Republican al PSRM declară o lipsă de încredere totală față de regimul de la guvernare. Majoritatea societății moldovenești consideră că Guvernul trebuie să plece. Singura cale este demisia Guvernului și alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate.

Consiliul Republican constată responsabilitatea Partidului Socialiștilor pentru viitorul poporului moldovenesc și ia următoarele decizii:

1. Poruncește fracțiunii parlamentare a Partidului Socialiștilor să inițieze o moțiune de cenzură împotriva guvernului Gavrilița.

2. Elaborarea unui plan național anti-criză menit să rezolve numeroasele probleme ale cetățenilor și să asigure o dezvoltare social-economică stabilă a țării.

3. Crearea unui guvern profesionist anti-criză de alternativă.

4. Ne adresăm tuturor cetățenilor, clasei politice și societății civile să ne unim eforturile pentru a stabili o agendă națională. Împreună trebuie să protejăm Constituția și democrația.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă