PSRM

21 august 2019

Consiliul Republican al PSRM a discutat despre semnarea unui nou acord cu ACUM și participarea la alegerile din 20 octombrie 2019

Astăzi, 21 august, a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, în cadrul căreia au fost examinate aspecte importante ale situației politice actuale. În special, s-a discutat despre activitățile majorității parlamentare și ale Guvernului din ultimele două luni, precum și participarea PSRM la noile alegeri parlamentare în circumscripții și alegerile locale generale, care vor avea loc pe 20 octombrie 2019.

La invitația Consiliului Republican al PSRM, la ședință a participat și Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Consiliul republican a reiterat poziția conform căreia decizia de a lua parte la formarea majorității parlamentare împreună cu blocul politic ACUM a fost corectă.

În cadrul ședinței, s-a menționat că peste 90 la sută din prevederile acordului de coaliție temporară, semnat între PSRM și blocul ACUM la 8 iunie 2019, au fost implementate.

“Primul pas a fost făcut. Acum urmează să stabilim ce va sta la baza cooperării ulerioare. Noi considerăm că trebuie să fie semnat un nou acord ca să înțelegem cum vom acționa în continuare”, a spus Igor Dodon după ședință. El a menționat că există anumite probleme care trebuie soluționate.

„Considerăm că trebuie să ne axăm mai mult pe problemele ce țin de salarii, pensii, drumuri, așteptările oamenilor, decît pe concursuri de dragul concursurilor sau pe discuții despre cine și în ce funcție este numit. Oamenii așteaptă rezultate concrete”, a subliniat șeful statului.

În ceea ce privește problemele legate de Curtea Constituțională, președintele a îndemnat politicienii să se abțină de la orice evaluare politică adresată judecătorilor, deoarece astfel de declarații ar putea fi considerate presiuni asupra Curții Constituționale.

De asemenea, Consiliul Republican a discutat elemente de strategie pentru pregătirea și desfășurarea noilor alegeri parlamentare și a alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019.

În ultimele două săptămîni, organizațiile teritoriale a PSRM au discutat despre posibilii candidați la funcția de primari și consilieri locali. În prezent au fost stabiliți practic 90-95% dintre posibilii candidați.

„Consider că socialiștii au început această campanie electorală bine pregătiți și vor obține un rezultat foarte bun”, și-a împărtășit opinia Igor Dodon.

Conform legislației, candidații la funcția de primari ai municipiilor Chișinău și Bălți, precum și lista candidaților la funcția de consilieri municipali și raionali, pot fi prezentate după 30 august. Candidații la alte funcții – primar de orașe, sate, consilier de oraș și sat – după 9 septembrie. Numele candidaților la funcția de primar de Chișinău și de Bălți și alți aleși ai Consiliului Republican al PSRM vor fi aprobate pe 30 august.

După ședință, președintele PSRM, Zinaida Greceanîi a anunțat că Consiliul Republican a stabilit trei candidați în 3 circumscripții uninominale care vor participa la noile alegeri parlamentare din 20 octombrie.

Astfel, la funcția de deputat pentru circumscripția uninominală Nr.17 (Nisporeni) va candida președintele OT PSRM din acest raion, Pavel Artamonov care a participat și la alegerile din 24 februarie. Pentru circumscripția uninominală Nr. 33 (Chișinău) va candida consilierul municipal al PSRM, Svetlana Popa, iar pentru circumscripția Nr.48 (Transnistria) – Vitalie Eftodiev.

În același timp, socialiștii au decis să nu participe la alegerile pentru circumscripția uninominală Nr. 50 (în vestul Republicii Moldova).

Potrivit președintelui partidului, Consiliul Republican a stabilit și cîteva aspecte organizatorice legate de pregătirea alegerilor din 20 octombrie.

În concluzie, Zinaida Greceanîi a confirmat intenția PSRM de a continua să lucreze în coaliția parlamentară și să depună eforturi pentru a o menține.

“Avem înțelepciunea și curajul de a merge mai departe, de a susține coaliția și de a face totul pentru ca alegerile locale să se desfășoare corect în toată țara”, a subliniat Zinaida Greceanîi.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă