PSRM

25 august 2015

Republica Moldova – stat captiv și ruinat

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova anunţă lansarea acţiunilor de protest pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Declaraţia în cauză a fost făcută, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, de către liderul formaţiunii, Igor Dodon.

În discursul său, el a constatat că Moldova a ajuns la cea de-a 24-a aniversare a independenţei cu rezultate deplorabile, fiind un stat capturat de oligarhi şi unionişti. Potrivit lui Dodon, PSRM va lupta pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate şi revenirea la alegerea Preşedintelui ţării prin vot direct de către cetăţeni. Totodată, formaţiunea va organiza acţiuni de protest de amploare în toată ţara, pentru a înlătura oligarhii de la guvernarea  Republicii Moldova.

În continuare prezentăm textul declaraţiei PSRM.

În ajunul celei de-a 24 aniversări a independenței Republicii Moldova, suntem nevoiți să venim cu constatări triste despre starea economică și socială în care a ajuns țara noastră. Moldova a degradat la toate capitolele. Iată câteva date statistice care confirmă această afirmație:

Majoritatea indicatorilor economici sunt de cel puţin 3 ori mai scăzuţi decît cei înregistrați de RSS Moldovenească în anii 1989-1990.

În cei 24 de ani de independenţă, Moldova aşa şi nu a reuşit să revină la nivelul de dezvoltare economică, înregistrat pînă în anul 1991.

În prezent PIB-ul Moldovei este cu 1/3 mai mic decît cel din anul 1989. În industrie şi agricultură, volumul producţiei a fost cu 45% mai scăzut. Producţia de energie electrică, în raport cu anul 1990, s-a micşorat de 16 ori (parțial această micşorare a rezultat şi din faptul că Hidrocentrala Moldovenească s-a situat pe teritoriul Transnistriei). Producţia de energie termică s-a redus, comparativ cu anul 1990, de 10 ori.  În anii de independenţă, în Moldova şi-a încetat totalmente existenţa industria constructoare de maşini. Moldova a rămas fără industria tractoarelor, cea care era “cartea de vizită” a RSS Moldoveneşti. Recoltele de struguri şi de fructe s-au redus de 2 ori şi 60% respectiv, sectorul zootehnic practic este distrus, efectivul de animale fiind redus de cîteva ori.  Volumul total de investiții în economia ţării, în anul 2014, a fost de 5 ori mai mic decît în anul 1989.

Pentru a atinge nivelul de producţie din anul 1989, Republica Moldova ar avea nevoie de cel puţin 5-7 ani de creştere continuă cu ritm minim de 12-15% anual, de acţiuni eficiente şi coordonate în domeniul economiei şi politicii sociale.

Spre deosebire de anii 80, numărul şcolilor de instruire generală în Moldova s-a redus cu 40 la sută. Doar în ultimii cîţiva ani, au fost închise peste 200 de şcoli. În paralel, în Moldova, începînd cu anul 1990, este promovată renegarea identităţii moldoveneşti. Se insistă în mod artificial asupra tezei cu privire la lipsa limbii şi literaturii moldoveneşti. Din programul şcolar a fost exclusă disciplina „Istoria Moldovei”, fiind înlocuită cu „Istoria românilor”.

În acest mod, sistemul de educaţie al Moldovei refuză să recunoască existenţa poporului moldovenesc. Cu venirea în Ministerul Educaţiei a unionistei radicale Corina Fusu acest proces se va intensifica şi mai mult.

Actuala guvernare nu a contribuit în niciun fel la consolidarea bazelor economice, sociale și identitare ale țării. Din contra, partidele de dreapta au continuat traseul celor din anii 1990, un traseu politic care duce în mod tragic la sinuciderea statalității moldovenești.

Noi cu toții suntem martori cum astăzi, contrar Constituţiei Moldovei, conducerea ţării distruge neutralitatea, iar ultimele declaraţii ale noului ministru, Anatol Şalaru, făcute la Bucureşti, sînt o dovadă a intenţiei directe de a lichida statalitatea moldovenească prin  includerea armatei moldovenești în componenţa armatei române, România fiind și membru NATO.

Conform situaţiei din prezent, Moldova este un stat capturat. Controlul asupra politicii externe şi celei interne este asigurat de gruparea oligarhică.

În aceste condiții, datoria noastră cetățenească și politică este să protejăm neutralitatea, identitatea și statalitatea Republicii Moldova. Scopul Partidului Socialiștilor este să asigure independenţa și buna dezvoltare a Republicii Moldova nu prin vorbe și declarații, ci prin fapte. Noi dorim ca toate deciziile din politica moldovenească – atît cea internă, cît şi cea externă – să fie luate de poporul Moldovei, nu de grupările oligarhice care au uzurpat puterea și au capturat statul.

Scopul nostru prevede relansarea potenţialului economic al Moldovei în baza tehnologiilor moderne, crearea locurilor de muncă, intensificarea agriculturii şi readucerea producţiei acestei industrii pe pieţele de desfacere tradiţionale.

Dar pentru a atinge aceste scopuri, e necesar de înlăturat oligarhii și unioniștii de la putere.

În acest context Partidul Socialiștilor declară următoarele:

  1. Alegerile anticipate parlamentare sînt singura soluție pentru a stopa distrugerea Republicii Moldova și batjocora față de cetățeni, de a începe calea dezvoltării statului nostru și asigurarea bunăstării populației. Alegerile trebuie desfășurate cît mai repede pentru a evita colapsul economic și social total, spre care astăzi se îndreată țara sub conducerea oligarhilor. Cei care au admis acest dezastru trebuie să răspundă în fața legii.
  2. Republica Moldova are nevoie de un conducător puternic în fruntea statului. Trebuie să punem capăt practicii alegerii marionetelor în funcția de Președinte, mandatul ultimului expirînd pe 16 martie 2016.  Doar un gospodar, cu o mîină de fier, ales de întreg poporul va putea face ordine, asigura buna dezvoltare a țării și balanța între puterile statului. Partidul Socialiștilor în cel mai scurt timp va iniția procedura de colectare a semnăturilor pentru modificarea Constituției așa ca Președintele statului să fie ales prin vot direct, de către toți cetățenii cu drept de vot.
  3. Toate acestea pot fi realizate doar prin presiunea socială continuă a cetățenilor asupra pseudo-puterii. Începînd cu ziua de 27 august Partidul Socialiștilor lansează acţiuni de protest împotriva actualului regim oligarho-unionist.

Acţiunile se vor desfășura în toată ţara, în fiecare raion al Moldovei – de la Briceni pînă la Vulcăneşti şi de la Ungheni pînă la Ştefan-Vodă. Împreună cu cetățenii, vom cere și vom obține declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Stimați concetățeni,

Miliardele sînt furate, nu avem economie, sîntem sufocați de creșterea tarifelor, de lipsa locurilor de muncă, la care doar în următoarele luni se vor adăuga, alte cîteva zeci de mii în sectorul social, la calea ferată, băncile ce urmează a fi lichidate, de pensiile și salariile mizere, suferim pierderi demografice grave, ne este distrusă identitatea, suntem pe cale să pierdem neutralitatea, este în pericol statalitatea. Se consumă și ultima picătură de răbdare a cetățenilor.

Sau protestăm, sau răbdăm, plecăm capul și vom fi lichidați ca stat și popor. Noi, socialiștii, alegem protestul, pentru că dorim ca Republica Moldova să supraviețuiască. Fiecare cetățean are de ales cum să procedeze.

Video

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă