PSRM

12 martie 2023

Reprezentanții PSRM au participat la prezentarea candidatului la funcția de bașcan – Grigorii Uzun

Astăzi, la Comrat, a avut loc prezentarea candidatului independent la funcția de bașcan al Găgăuziei, Grigorii Uzun. Comitetul Executiv al PSRM a decis să susțină candidatura acestuia.

În cadrul luării sale de cuvânt, Grigorii Uzun a menționat că este mândru de faptul că în anii 90, grație unor negocieri și utilizării instrumentelor diplomatice, grație susținerii conducerii Turciei și a Rusiei, s-a reușit obținerea unui compromis între Chișinău și Comrat, și crearea pe cale pașnică a Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia.
udalila
Cu toate acestea, potrivit lui, pe parcursul anilor, atât din cauza autorităților de la Chișinău, cât și a celor din autonomie, Găgăuzia a fost lipsită de mai multe împuterniciri politice și economice, nu este respectată Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei. Uzun consideră că schimbările spre bine pe plan economic, politic și spiritual trebuie să înceapă de la recunoașterea propriilor greșeli, efectuarea unei analize profunde și consolidarea eforturilor tuturor locuitorilor Găgăuziei.

”Mereu ne-am considerat și ne considerăm parte integră a statului suveran și neutru Republica Moldova. Vom munci pentru a construi un dialog reciproc avantajos cu oficialitățile de la Chișinău, vom asigura dezvoltarea dinamică a Găgăuziei – garanția unui stat moldovenesc puternic!”, a menționat Grigorii Uzun.

Referindu-se la platforma sa electorală, Grigorii Uzun a menționat că în centrul atenției acesteia va fi Omul. În acest sens, se va pune accentul pe implementarea unor proiecte sociale de anvergură, astfel încât fiecare găgăuz să trăiască decent și să se simtă confortabil la locul său de baștină.

”Împreună cu deputații Adunării Populare, vom elabora și implementa un pachet de legi eficiente de îmbunătățire a climatului investițional în autonomia noastră, care vor conduce la crearea locurilor noi de muncă și vor motiva pe cei plecați din autonomie să se întoarcă și să construiască un viitor prosper acasă”.

De asemenea, candidatul la funcția de bașcan consideră că Găgăuzia trebuie și fie prietenă cu toată lumea. ”Vom menține și dezvolta legături strânse de cooperare în domeniile economic, social și umanitar cu partenerii noștri tradiționali – Rusia și alte țări CSI, Turcia. Vom colabora și cu alte state în beneficiul poporului nostru.

Vom apăra drepturile Găgăuziei. Vom insista pe implementarea de către autoritățile centrale a Legii cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei. Vom asigura respectarea valorilor noastre seculare cu privire la limbă, identitate, tradiți”, a subliniat Grigorii Uzun.

Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea și-a exprimat încrederea că Grigorii Uzun dispune de toate calitățile necesare unui viitor bașcan – este energic, ambițios, are caracter și este un luptător.

Batrîncea a mulțumit, de asemenea, echipei de socialiști și, separat, membrilor Comitetului Executiv – pentru unitate: „Astăzi, întreaga noastră echipă este solidară cu Grigorii Uzun. Puțini oameni cunosc problemele cu care s-a confruntat echipa noastră în ultimele 13-14 luni. Dar am rezistat și nu ne-am schimbat viziunile, am păstrat echipa.”

Vlad Batrîncea a menționat că victoria lui Grigorii Uzun va fi nu doar succesul său personal, ci va reprezenta o victorie a Găgăuziei, a Moldovei și a Partidului Socialiștilor. „Doar echipa noastră, care se bazează pe un sprijin larg al populației, va putea să facă ca atât Găgăuzia, cât și întreaga Moldova să revină oamenilor. Este o responsabilitate uriașă”, a declarat secretarul executiv al PSRM.

Igor Dodon, cel de-al cincilea Președinte al Republicii Moldova, Președinte de Onoare al PSRM a menționat că alegerile în Găgăuzia reprezintă o provocare foarte mare pentru întreg popor al Republicii Moldova, deoarece de rezultatele acestui scrutin depinde soarta țării noastre.

Igor Dodon a chemat toți locuitorii Găgăuziei să se unească în jurul candidatului opoziției, deoarece ”este un statalist, un lider puternic, cu verticalitate, un patriot, un susținător al valorilor tradiționale ale țării noastre”.

Deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, a atras atenția asupra faptului că țara noastră este condusă de adevărați hoți și bandiți care jefuiesc cu nerușinare propriul popor. ”Iată de ce vă îndemn să susțineți candidatul nostru- un apărător și un familist care va putea apăra Găgăuzia și întreaga țară.”

Președintele fracțiunii PSRM în Consiliul Municipal Chișinău, Alexandru Odințov, a menționat că „găgăuzii sunt un popor harnic, cu inimă mare și credință în Dumnezeu. „Oamenii harnici au nevoie de un lider bun, a cărui sarcină este de a crea locuri de muncă aici. Mă bucur foarte mult că candidatul pe care PSRM a decis să-l susțină, locuiește în Găgăuzia, deoarece este o dovadă că el dorește prosperarea autonomiei”, a spus Alexandr Odințov.

Deputatul Vladimir Odnostalco a atras atenția asupra faptului că Grigorii Uzun este singurul candidat la funcția de bașcan al Găgăuziei, care s-a expus clar pe marginea unor chestiuni fundamentale, precum faptul că Găgăuzia trebuie să fie o autonomie și nu un raion. „Găgăuzia are nevoie de un lider puternic care să contribuie la crearea unei autonomii stabile, puternice, în componența Republicii Moldova”, a concluzionat Odnostalco.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă