PSRM

29 noiembrie 2022

Membrii platformei naționale ”Agenda Comună” au prezentat opinia opoziției vis-a-vis de modificarea Codului Electoral

Astăzi, Vlad Batrîncea, vice-președintele Parlamentului, secretar executiv al PSRM împreună cu reprezentanții partidelor din cadrul platformei naționale ”Agenda Comună” – Ion Dron, președintele Partidului pentru Oameni, Natură și Animale, Mark Tkaciuk și Iurie Muntean, liderii partidului ”Congresul Civic” și Andrei Donica, președintele partidului Mişcarea Profesioniştilor „Speranța-Надежда” au susținut un briefing în cadrul căruia au expus opinia celor 8 partide membre ale ”Agendei Comune” vizavi de modificarea Codului Electoral, promovată de actuala guvernare.

În opinia vorbitorilor, graba cu care se dorește votarea Codului Electoral în a doua lectură, lipsa unui consens politic larg în cadrul partidelor politice vizavi de acest proiect, modificările nejustificate și pe alocuri neconstituționale urmăresc scopul de a falsifica alegerile pentru a menține PAS la guvernare.

Vlad Batrîncea a menționat că Codul Electoral în redacție nouă este un pericol la adresa democrației din Republica Moldova. Potrivit lui, pe lângă faptul că se va introduce monopolul politic asupra CEC, asupra comisiilor de circumscripție raionale, Codul practic creează realități noi care pot duce la falsificarea alegerilor ulterioare, fie ele parlamentare, locale sau prezidențiale.

”Toate partidele politice, cu excepția PAS, vor avea probleme cu monitorizarea scrutinelor, cu funcționalitatea și accesul la procedurile democratice, cu finanțarea partidelor politice. Acest Cod este un pericol și pentru observatorii și reprezentanții organizațiilor care participă la monitorizarea scrutinelor, deoarece apare noțiunea de vot alternativ – vot prin internet, de care Moldova nu este pregătită. Sunt țări mult mai civilizate decât Republica Moldova care nu riscă să introducă votul alternativ și sunt țări care s-au refuzat de acest vot pe motiv că nu poate fi asigurată securitatea votului”, a menționat Batrîncea.

Secretarul executiv al PSRM a mai remarcat că cele 8 partide ale ”Agendei Comune” au atenționat Comisia de la Veneția despre faptul că reforma legislației electorale promovată de PAS reprezintă un pericol pentru pluripartitismul din RM și pentru partidele de opoziție în mod special.

Ion Dron, președintele Partidului pentru Oameni, Natură și Animale a subliniat că dezacordul partidelor membre ale platformei ”Agenda Comună” față de noul Cod Electoral rezumă în faptul că nu poate exista nici siguranță și nici libertatea alegerii atunci când cei aflați la putere adoptă reguli prin care numai ei să poată controla din punct de vedere juridic și administrativ întreg procesul electoral.

”Cetățeanul vede votul său ca un instrument de sancțiune a celor care i-au promis, nu au reușit și trebuie să plece. Dacă acest cod va fi adoptat în varianta propusă această percepție a cetățeanului se va transforma într-o iluzie deșartă”, a spus Dron.

Andrei Donica, președintele „Speranța-Надежда” a precizat că aceste ”combinații” cu schimbarea Codului Electoral, se fac doar pentru a putea falsifica următoarele alegeri.

”Nu văd nimic logic în modificările propuse, mai mult, sunt și lucruri neconstituționale”, a menționat Donică.

Marc Tkaciuk, liderul ”Congresului Civic” a subliniat că toți experții și politicienii cu autoritate au demonstrat că acest Cod este elaborat în favoarea actualei guvernări, în conformitate cu standardele unor regimuri nu tocmai democratice.

”Se prognozează că rezultatele alegerilor organizate conform acestui Cod vor genera nemulțumirea tuturor alegătorilor și să nu ne mire ce se va întâmpla în cadrul alegerilor generale locale și îndată după ele”.

Pe finalul briefingului, în numele platformei ”Agenda Comună”, Vlad Batrîncea a insistat asupra necesității de a amâna adoptarea Codului Electoral în a doua lectură, preconizat pentru următoarea ședință a Parlamentului. De asemenea el a reiterat oportunitatea de a lua o pauză în vederea desfășurării unor dezbateri și consultații publice autentice pentru a atinge un consens larg în cadrul partidelor politice atât parlamentare, cât și extraparlamentare pe acest subiect.
https://www.youtube.com/watch?v=gbyqxz9qtUk
PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă