PSRM

15 octombrie 2021

Relațiile moldo-ruse au fost discutate de Zinaida Greceanîi și Galina Karelova, Vicepreședintele Consiliului Federației al Adunării Federale a Rusiei

Aflată la Sankt-Petersburg cu ocazia participării la Cel de-al treilea Forum Euroasiatic al Femeilor, președintele Fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Zinaida Greceanîi, s-a întâlnit cu  Vicepreședintele Consiliului Federației al Adunării Federale a Rusiei, Galina Karelova.

Zinaida Greceanîi și Galina Karelova au făcut un schimb de opinii cu privire la istoria, actualitatea și perspectivele dezvoltării relațiilor interparlamentare dintre Moldova și Federația Rusă.

S-a menționat că au fost depuse eforturi importante pentru a crea un cadru al relațiilor bilaterale solid și productiv. Între cele două state există  acorduri de cooperare interparlamentară eficiente, iar această oportunitate trebuie valorificată în continuare în binele ambelor țări.

Totodată, a fost evidențiat faptul că, în construcția relațiilor de mai departe, Federația Rusă este nevoită să țină cont de anumite decizii, din ultima perioadă.

În special, este vorba de decizia puterii oficiale din Moldova de a participa la summit-ul Platformei de la Crimeea.

De asemenea,  trezește îngrijorare Hotărârea Curții Constituționale a Republicii Moldova, din 21 ianuarie anul curent, prin care a fost declarată neconstituțională Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

În același timp, a fost subliniată ideea că, în pofida împrejurărilor de ordin politic, Moldova și Federația Rusă au o moștenire istorică, culturală și spirituală comună foarte bogată.

Au fost exprimate disponibilitatea și interesul mutual pentru a continua colaborarea bilaterală, dialogul interparlamentar, interacțiunea în formatul cooperării internaționale, alte măsuri de parteneriat și susținere reciprocă.

Ex-Președintele Parlamentului  Republicii Moldova a afirmat că va profita de tribuna parlamentară, de alte platforme de comunicare pentru a contribui la menținerea parteneriatului și prieteniei moldo-ruse.

 

Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă