PSRM

06 noiembrie 2017

Referendumul anti-Chirtoacă – unica șansă de a stopa haosul și acapararea capitalei

Fărădelegile din jurul Primăriei capitalei continuă. Scopul majorității de la guvernare este de a prelua controlul deplin asupra Primăriei municipiului Chișinău.

Declarația de astăzi a primarului interimar cu privire la numirea viceprimarilor este un act fără precedent care demonstrează dependența vizibilă atît a primarului interimar cît și a persoanelor numite de acesta, față de cei care au comandat spectacolul respectiv.

Interpretarea ”Legii Ghimpu”, despre pericolul aprobării pe care am preîntîmpinat în repetate rînduri în Parlament, este o crimă la nivelul întregului oraș.

Trebuie de menționat faptul că, proiectul de decizie privind numirea viceprimarilor nu a trecut prin procedura de consultare cu consilierii municipali. Partidul Socialiștilor consideră că primarul interimar nu a avut dreptul să introducă pe ordinea de zi o astfel de chestiune. În plus, primarul interimar nu este împuternicit să numească viceprimarii.

Înțelegem că, în condițiile haosului politic care are loc în țara noastră, este posibilă orice ilegalitate. În acest sens este suficient să ne amintim despre deciziile recente ale Curții Constituționale.

Majoritatea parlamentară, controlată de Partidul Democrat, a folosit „Legea Ghimpu” impusă și promovată de liberali pentru a-și numi „oamenii săi” în posturile-cheie a organelor executive ale Primăriei.

Partidul Socialiștilor este categoric împotriva unei astfel de „scheme” de promovare a marionetelor și o va contesta în instanță.

”Numirea” de astăzi – este ultima încercare de salvare a lui Dorin Chirtoacă. Mai mult, acest pas reprezintă o lovitură directă asupra tuturor normelor general acceptate de democrație și drept în lume.

Dacă referendumul nu va avea loc și Dorin Chirtoacă nu va fi revocat din funcție, fapt care ar conduce la alegeri anticipate ale primarului general, Primăria municipiului Chișinău va ajunge sub influența și controlul direct al Partidului Democrat. Nu este exclus că acest fapt este rezultatul unei înțelegeri între liberali și democrați.

Evident, dacă Dorin Chirtoacă se va întoarce la primărie, el va fi vulnerabil și, având în vedere faptele lui penale, va fi supus șantajului. Persoanele numite astăzi la funcția de viceprimar sunt, de asemenea, sub control și influență deplină.

Poziția noastră este clară. Partidul Socialiștilor îndeamnă toți chișinăuienii, toți cei cărora le pasă de soarta capitalei, să iasă la referendum, să obțină demisia primarului, alegeri anticipate și în primăvară să-și aleagă candidatul dorit.

Îndemnăm cetățenii să renunțe la boicot și să salveze Chișinăul. Acest lucru este posibil numai prin demiterea lui Chirtoacă, prin referendum, și numirea alegerilor anticipate ale primarului. În caz contrar, majoritatea parlamentară, controlată de Partidul Democrat și direct de Plahotniuc, va face alegerea în locul nostru, a chișinăuienilor. Astăzi, majoritatea de la guvernare a demonstrat deja disponibilitatea de a face acest lucru.

Cu toții trebuie să renunțe la ambițiile politice, să se unească pentru a preveni fărădelegile și controlul total asupra capitalei, stabilit de către un singur partid care a subminat majoritatea instituțiilor puterii.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă