PSRM

16 august 2022

PSRM se declară împotriva vânzării întreprinderilor de stat de către PAS

Partidul Socialiștilor se declară categoric împotriva risipirii proprietății statului de către PAS, aflat temporar la guvernare. Mai ales când este vorba despre întreprinderile de stat care au o pondere socială foarte importantă.

Zilele acestea, Agenția Proprietății Publice a anunțat despre reorganizarea întreprinderii de stat „Poșta Moldovei” în societate pe acțiuni. Guvernul intenționează nu doar să extindă gama de servicii prestate prin oferirea unor servicii financiare din domeniul nebancar, dar si anunță despre existența unui plan de modernizare convenit cu Banca Europeană de Investiții.

Intenția autorităților de a reorganiza „Poșta Moldovei” și „de a extinde gama serviciilor prestate” cu servicii financiare în sfera nebancară” denotă un singur lucru – dorința de a “prihvatiza” un segment întreg al pieței.

Lozincile despre necesitatea liberalizării economiei, despre faptul că piața liberă trebuie să le guverneze pe toate, le auzim deja pe parcursul a 30 de ani. Dar, de-a lungul acestei perioade, statul a pierdut ramuri întregi în interesul prihvatizatorilor, iar populația rămâne neputincioasă în această lume a banilor.

Este suficient să ne amintim de „reforma” de lichidare a laboratoarelor de stat, care a fost realizată în ajunul pandemiei și în urma căreia oamenii sunt nevoiți să plătească de trei ori mai mult unor laboratoare private pentru niște analize și teste elementare.

Menționăm că întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” are o funcție socială importantă prin deservirea beneficiarilor de prestații sociale, asigurarea populației țării cu servicii poștale adecvate. În prezent, o jumătate din numărul total de clienți ai întreprinderii o constituie anume beneficiarii de prestații sociale.

Înlăturarea statului din acest sector se va solda cu scumpirea serviciilor – constatăm acest lucru peste tot unde au avut loc asemenea “reforme” – iar în consecință, majoritatea populației va fi lipsită de posibilitatea de a beneficia de servicii poștale accesibile.

PSRM amintește și faptul că mai multe întreprinderi ale țării, inclusiv cele mai mari bănci moldovenești, au fost vândute străinilor prin intermediul instituțiilor financiare internaționale. În acest caz, participarea unei bănci de investiții străine în proiectul de „modernizare” a „Poșta Moldovei” denotă interesul instituției financiare respective față de viitorul acestei întreprinderi de stat.

PSRM se declară categoric împotriva vânzării de către PAS a întreprinderilor de stat și a distrugerii economiei moldovenești. Considerăm că statul trebuie să păstreze întreprinderile strategice pentru a avea posibilitatea de a susține populația, mai ales în condițiile crizei economice.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă