PSRM

29 martie 2023

PSRM: indexarea redusă a pensiilor pare a fi o glumă de 1 aprilie a guvernului

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Vladimir Odnostalco și Alla Darovannaia au susținut un briefing în cadrul căruia au prezentat poziția Partidului Socialiștilor cu privire la indexarea pensiilor din 1 aprilie curent și politica de prețuri promovată de actuala guvernare.

Alla Darannaia a menționat că viitoarea indexare a pensiilor în Moldova pare a fi o glumă de 1 Aprilie a guvernării, deoarece indexarea se va face cu doar 15% – în loc de 30,2%, în conformitate cu rata inflației pentru anul trecut.

Totodată, deputatul a precizat că indexarea nu este o majorare a pensiilor, indemnizațiilor sau a plăților sociale, așa cum ne spun reprezentanții autorităților de la ecranele TV, ci reprezintă compensarea creșterii anterioare a preturilor.

Deputatul a menționat că, de fapt, ceea ce îi sperie pe oameni nu sunt doar pensiile, ci prețurile. Pentru că pensiile sunt indexate o dată în an, dar prețurile se schimbă în fiecare zi sau de câteva ori în aceeași zi. Și astăzi preturile continuă să crească, iar pensiile își pierd continuu din capacitatea de cumpărare.

În acest context, socialiștii revin la inițiativele sale sociale anterioare și propun adoptarea proiectelor de lege care prevăd oferirea pensionarilor și persoanelor cu dizabilități a unor plăți unice de 1.000 de lei, de două ori pe an, indexarea pensiilor de două ori pe an, precum și indexarea pensiilor concomitent cu aprobarea bugetului și majorarea sau indexarea salariilor.

Potrivit socialiștilor, aceste măsuri vor contribui la atenuarea presiunii pe care o are creșterea prețurilor asupra pensionarilor. Or, în realitate, inflația pentru păturile vulnerabile ale populației este mult mai mare, deoarece ei cumpără preponderent produse alimentare, resurse energetice și medicamente, al căror preț, în unele cazuri, sunt mai mari de câteva ori decât chiar acum un an.

În același timp, compensația oferită de Guvern pentru plata facturilor la utilități a contribuit cu doar 2,6% la atenuarea creșterii anuale a prețurilor medii de consum.

Vladimir Odnostalco a amintit că în urmă cu doi ani, când partidul PAS a venit la putere și a promis „vremuri bune”, primul lucru care l-au făcut deputații PAS – au crescut vârsta de pensionare, au anulat indexarea de două ori pe an a pensiilor și au schimbat formula de calcul a indexării pensiilor.

Mai apoi, autoritățile au provocat o creștere șocantă a prețurilor, în primul rând la produsele alimentare și utilități. Cu toate acestea, „în fiecare zi, la televizor, experții pro-guvernamentali ne spun că viața a devenit mai bună. Dar, în realitate, televizorul a pierdut în fața frigiderului, căci oamenii văd ce și cât costă”, a subliniat deputatul.

El a atras atenția asupra faptului că de la 1 aprilie pensia medie se va ridica la 3629 lei, deși ar trebui să fie 4 102 lei – în conformitate cu inflația pentru anul trecut. „În medie, de la fiecare pensionar au fost furați 474 de lei pe lună și aproape 6 mii de lei pe an”, a spus Vladimir Odnostalco.

„Situația actuală poate fi depășită doar prin alegeri anticipate și aducerea la guvernare a profesioniștilor”, a subliniat în concluzie deputatul.

 

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă