PSRM

26 februarie 2024

PSRM cere stabilirea unor tarife corecte la gaze

ПСРМ

Partidul Socialiștilor își exprimă indignarea față de acțiunile guvernării privind formarea tarifelor la resursele energetice pentru consumatori. În special, este vorba despre reducerea tarifelor ”Moldovagaz” de la 18,07 lei la 14,46 lei pentru un metru cub de gaze pentru consumatorii casnici, stabilite de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) săptămâna trecută.

Ținând cont de situația reală a prețurilor la gaze pe arena mondială – la finele săptămânii trecute, în Europa, prețul gazelor a scăzut sub 250 dolari la mia de metri cubi, potrivit economiștilor, tariful corect pentru consumatorii din Moldova ar trebui să fie de două ori mai mic decât cel stabilit – 7,55 lei pentru un metru cub de gaze.

Partidul Socialiștilor consideră inacceptabil ca guvernarea să continue să camufleze lipsa de competență și jefuirea directă a populației prin tarife ridicate și inventarea unor amenințări la adresa securității statului.

Amintim că în 2022, guvernul a contractat un împrumut de la BERD în valoare de 300 de milioane de euro pentru achiziționarea de resurse energetice cu condiția ca banca să coordoneze furnizorii. Drept urmare, gazul natural a fost achiziționat de la furnizori europeni la prețuri maxime, în plus, partea moldovenească trebuie să ramburseze împrumutul cu dobândă, ceea ce crește și mai mult costul gazului achiziționat.

În anul trecut, când prețurile mondiale la gaze au scăzut, Guvernul a decis că mai întâi este necesar de vândut tot gazul scump populației. Tarifele au fost influențate și de decizia autorităților de a da în arendă rețelele de gaze ale țării către compania românească ”Vestmoldtransgaz”, unul dintre acționarii BERD, fără organizarea de concurs. În consecință, la finele anului, costurile pentru transportarea gazelor a crescut de 10 ori.

Astfel, populația țării continuă să plătească pentru neprofesionalism, neglijență criminală și corupție directă a autorităților centrale.

PSRM cere stabilirea unor tarife corecte la gaze, care să țină cont de prețurile reale de pe piață, și nu de manipulările criminale ale afaceriștilor de la guvernare. De asemenea, insistăm asupra efectuării unei investigații a activității PAS în domeniul resurselor energetice și tragerea la răspundere a responsabililor de jefuirea populației.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă