PSRM

15 noiembrie 2022

PSRM cere demisia ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco

Partidul Socialiștilor cere demisia ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, anularea numirii în funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, a Veronicăi Dragălin, precum și depolitizarea Consiliului Suprem al Procurorilor. Acest lucru a fost declarat în cadrul unui briefing din 15 noiembrie curent, de către vicepreședintele Parlamentului, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, și deputatul socialist, Vasile Bolea.

„Am spus de nenumărate ori că democrația prevede reguli clare și linii roșii care nu pot fi depășite. Și iată că am ajuns în situația în care în spațiul public apare corespondența privată a reprezentanților Guvernului, din care cetățenii au aflat despre concursuri fraudate, dosare penale politice și profanarea justiției în Republica Moldova. Acest lucru nu poate fi tolerat”, a spus Vlad Batrîncea.

Deputații PSRM au anunțat acțiunile pe care PSRM le va întreprinde în zilele următoare.

În primul rând, fracțiunea BCS va înregistra în Parlament o moțiune de cenzură împotriva politicii promovate de Guvern în domeniul justiției – ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, trebuie să demisioneze.

În al doilea rând, socialiștii au anunțat despre demararea procedurilor legale de anulare și revizuire a concursurilor de ocupare a funcțiilor în sistemul judiciar și procuratură. Iar, mai întâi de toate trebuie declarat nul concursul pentru funcția de șef al Procuraturii Anticorupție, în rezultatul căreia Veronica Drăgălin a devenit conducător al acestei structuri.

Vasile Bolea a atras atenția asupra faptului că, în pofida declarațiilor cu privire la reformarea Procuraturii, conducerea PAS a modificat de mai multe ori Legea cu privire la Procuratură, fapt care a condus la transformarea acestei structuri în vasal al guvernării ”galbene”.

În cel de-al treilea rând, PSRM va înregistra un proiect de lege prin care se va propune excluderea ministrului Justiției din Consiliul Suprem al Procurorilor. Deputații au atras atenția asupra faptului că participarea ministrului în activitatea CSP a condus la presiuni politice asupra membrilor CSP, la deschiderea de dosare penale politice împotriva oponenților guvernării, subordonarea CSP partidului de la guvernare.

PSRM

Adera la partid!

Proiectele partidului

Semnalează o problemă